« Facit till 14 december | Main | Facit till 15 december »

den 15 december 2005

Comments

Charlott - the Goblin Girl

Googlade lite på "herrskap och tjänstefolk" och hittade detta:

"Herrskap och tjänstefolk”. Vi söker 1-2st undergivet Par, 1-2st Par där den ena är undergiven och den andra dominant 1st undergiven kvinna. ...

Jag tror jag är ute och cyklar så jag avvaktar så länge... ;0)

Lena

Icke en susning.....Men för att gissa så fixerar jag på orden flyga och gissar på Erica Jong "Rädd att flyga". Passion finns det iallafall i den boken.

Helena 2

Jag får en liten känsla av Agnes von Krusenstjerna. Det är den där blandningen mellan högt och lågt.

aequinoxia

Detta känner jag inte alls igen. Kan knappt ens gissa. Men något måste jag säga, så det får bli Arnaldur Indridason. Där finns i alla fall en polis som har dåligt samvete över sin dotter som han inte lyckats rädda från hemskheter, samtidigt som han hjälper andra...
Men snart kommer nog någon smarting och talar om för oss vad det är, så kan jag återgå till mina villospår och vilda gissningar. Det är inte Guillou idag, i alla fall.

magnus

Oj! Har föreläsning hela dagen och sen fest (tvångskommendering) ... ska i alla fall bli roligt att läsa bloggen i natt.

Lycka till!

Anja

Den första som jag kommer att tänka på är Kerstin Thorvall. Det är väl ledorden kan jag tro. Vild gissning!

rosman

Jag tror att det är Isabel Allende. Vet inte om hon praoat på hotell, men det låter troligt. Den mest tydliga ledtråden är hennes stackars dotter, om vilken hon skrivit en hel bok där hon sitter på hennes dödsbädd.

Relationstråden blir allt tydligare, i detta fall mor-dotter.

rosman

I efterhand upptäcker jag ett skojigt litet fel, ungefär som de där konsekvensfelen i filmer som folk älskar att samla på.

I den dramatiska scenen där huvudpersonen rycker åt sig barnet som ska flyga står det att flickan vänder upp sitt ansiket mot "honom", vilket jag först tolkade metafysiskt som Gud, eftersom vi alla vet att Lotten är så gott som språkligt ofelbar (hm...). Men vid närmare eftertanke tror jag att det är en miss i maskeringen av texten, och att den från början skrivits av en manlig författare. Då faller ju Isabel Allende, tyvärr. Hennes dotter Paula var dessutom 26 och inte 18 när hon blev sjuk.

Så då får det bli Per Gunnar Evander.

Lina

Det här vet jag inte heller, men flygmotivet och konventioner/passioner i inledningen fick mig att tänka på Erica Jong.

Men... "Flickan vände ett runt, leende ansikte upp mot honom." Varifrån kommer "han" plötsligt? Det borde rimligtvis stå "mig". Är jaget en man? "Och där nere att hennes mor och bjöd ut av sin läckra tårta." "Satt" istället för "att"?

Carin Bräck

Men vad underbart att det inte bara är jag som inte har en suck (det hade jag inte ens igår, fast då var jag ensammare)!

Lotten Bergman

Gulp. Jag skulle ta bort Aequinoxias hicka (alltså att en och samma kommentar återkom tre gånger). Råkade jag ta bort för många? Jag vill verkligen inte censurera! Säg till om jag har gjort fel! |

/ingrid

Om det bara gällt tonen, textens språkdräkt -- ett ord som vi ju alla numera känner till och kan nyttja -- då hade jag tveklöst sagt Hjalmar Söderberg. Men innehållsmässigt får jag inte ihop det med hotellreceptionen och den artonåriga dottern. Eller med nånting alls ur hans böcker.
Ingressens ledord är korta och koncisa och hade kunnat beskriva butlern i "Återstoden av dagen" av Kazuro Ishiguro, men jag gissar inte på honom heller för den romanen utspelar sig på ett engelskt gods för ungefär hundra år sen och har inget med återstoden av dagens blogg att göra. Och fler associationer har jag inte just nu.
Svårt Lotten!

stina

nej jag har inte heller en suck.

däremot kommer jag att tänka på ett skillingtryck. när jag var liten spelade jag sönder mammas exemplar av Maritza Horns "Jämmer och elände" (eler läste bara texterna och grät floder, lätt masochistiskt lagd redan då) och där finns ett spår som jag har glömt vad den heter. Men den hemska hemska mamman går på bal FAST hennes barn är sjukt. Och så FLIRTAR hon med män när hon är där och TÄNKER inte på sin stackars son/dotter. Och sen kommer hon hem och då har barnet förstås dött. Och hon får ångra att hon varit så förskräckligt lättsinnig när hon borde bete sig som en kvinna ska och hålla sig hemma. Sådeså.

Så jag gissar på den mamman.

:)

Lotten Bergman

Rosman & Lina!
Detta "honom" är ett fel av mig, men inte alls en ledning till bloggaren. Jag har faktiskt rättat det, för det skulle kunna ge uppphov till långa honom-diskussioner som faktiskt är orättvist förvirrande.

Jag lovar: det är bättre när jag skriver rätt. (Skäms, Lotten, som dessutom gömt ett s på ett ställe, ja.)

Magnus ska vara borta hela dagen? Men ... men ... men ... hur ska vi klara oss?

Cruella

Ingrid hann före mig med Hjalmar Söderberg så nu verkar jag ju bara som en idélös härmis. Men å andra sidan får jag inte riktigt ihop det hela innehållsligt, det var språkdräkten och de många detaljerna, matta lampor i korridoren (minns den förlamande vantrivseln på kontoret i Martin Bircks ungdom!), vanmakten, passionen... Och då kan jag lika bra drämma i med nästa gissning, nämligen Cora Sandel. Alberte går med stela ben och knutar i magen genom tre hela böcker och fördömer det konventionella och förljuget mondäna livet i den lilla nordnorska staden där hon bara fryser och fryser. Men nån dotter har hon inte, bara en ämlig liten son. Äsch.

Lotten Bergman

Jag fryser, är kissnödig, törstig och borde svara i den där telefonen som bara ringer någonstans i fjärran. Men istället sitter jag här och håller krampaktigt i tangentbordet (vilket gör det hemskt svårt att trycka ner tangenterna). Spänningen är helt enkelt alldeles underbar.

stina

alltså. för att förtydliga min kommentar där uppe. jag gissar förstås inte på att berättaren är den mamman.... utan att mamman till barnet är den mamman... fast det är ju liksom inte frågan.
så svaret är väl då kanske... maritza horn?

Lotten Bergman

Ser ni nu vad som händer när jag skriver svåra bloggare?

Ni försmäktar!

(I morgon blir det Linda Skugge, sedan blir det banne mig Jan Guillou eftersom han är så gissad på redan. Sedan tar jag Liza Marklund igen, ja det blir bra. Ska nog blogghärma även Ernst Kirschsteiger, för honom kan jag stava till. Övar nu:"Det blir ju super-suggestivt, tycker ni inte?" Ja.)

Helena 2

"Jag sitter här och tänker på grönt." Det är också vackert sagt av Ernst Kirschsteiger.

Anja

Yes, Lotten. Det här var svårt. Fast spännande. Men låt stackars Ernst vara, har läst att han stämmer folk.... och ngn arg Ernst i juletider låter inte alls fröjdefullt.

Kicki

Precis som jag trodde, detta övergår mitt litterära förstånd. Kanske borde jag läsa mindre biografier av amerikanska basketcoacher och istället gräva djupare ner i olika författares skrivsätt och tankar?

Jag gissar på att det är John Satchwell som skrivit denna dag..

Emi

Jag skulle vilja se Lotten göra en Terry Pratchett-blogg, mest som en stilstudie. Och eftersom jag inte har den ringaste aning om dagens bloggare gissar jag på Daidalos. Hans son flög minsann, och se hur det gick. Resten av bloggtexten kisar jag mig igenom och väljer att ignorera.

Cecilia

Efter att ha läst hela så har jag inte en aning. Och idag är jag tack och lov i bättre sällskap...

Men med lten flicka på fönsterbrädan assicierade jag till berättelsen om Peter Pan. Och då borde det väl vara hunden Nanny som bloggade. Men sen föll ju det ganska platt....

Lotten Bergman

Ledtrådslotten här.

Vet ni vaaaaad. En av er är på rätt spår. Inte på rätt svar, men på rätt spår. Coolt.

magnus

Hoppar över lunchen och springer in till en dator. Men vad tusan har Lotten kokat ihop idag? Folk vet varken ut eller in.

Bloggar vilt på ord och menigar från texten -- sedan på motsvarande (egenhändiga) översättningar till engelska. (You all missed something there!)

Men vänta ... där står ett ord: 'rosenknoppar'!? Varför i all världen har det slunkit med? Söker snabbt på 'rosebuds & pyjamas' (plural-s & 'pyjamas' för att undvika 'Citizen Cane'). Resultat: Erotiska underkläder!?(Som sagt -- det här är allmänbildande.)

Försöker på svenska igen ... 'pyjamas med rosenknoppar' >> Agnes Von Krusenstjerna ... men det såg jag ju tidigare och någon, Helen 2, har redan gissat på det.

Läser igenom lite 'Av samma blod'. Japp! AGNES VON KRUSENSTJERNA. Det här känns som min första seriösa gissning. (Fuskgogglat så det stänker, men ändå).

Jäklar! Tänkt om det är rätt -- då vinner jag inte botten-tröst-priset.

Knorr! (Stackars lilla mage.)

magnus

Jaså! Jag är alltså antagligen inte ens på "rätt spår". Så går det när man försöker hjälpa till :-(

aequinoxia

Usch vad du retas, Lotten! En av oss är på rätt spår till fel svar? Eller har hittat rätt vinkel men gissat fel? Åhhhhh!!!

Jag tror inte att det är en hund som bloggar - det är inte många hundar som har artonåriga döttrar. Det skulle vara en mycket speciell hund, då förstås. Typ Snobben eller nåt, men han har väl inga barn.

Olle Bergman

Ernst Kirschsteiger: en go' liten mogwai ända tills någon häller vatten på honom/skriver misshagligheter. Då förvandlas han till en räälig gremlin.

Lotten Bergman

Tänk om man sutte i en googlisk sökmotor och fick titta på alla sökningar och då ser Magnus:
--"'rosebuds & pyjamas' (plural-s & 'pyjamas' för att undvika 'Citizen Cane')" -- suck. Lycklig suck.

magnus

Ett tips till dagens oidentifierade huvudperson: "Eminem hjälpte till med att rädda min dotters liv. Så fort jag satte på musiken började hon röra på sig." (Citat: Eminem räddar barn i koma, 'punkten.se'.)

Tiila

Jag har ingen aning, men vill bara säga att om en liten treårig flicka har haft fönstret öppet länge på nyårsnatten så blir det väldigt kallt...
Kan någon hjälpa mig med bröderna Grim? Snälla!!!!!

magnus

Tiila! Vad sägs om detta?

"19. internationaler Brüder-Grimm-Lauf: Hitzeschlacht im Main-Kinzig-Kreis"

Pelle G

Det här känns så välbekant, som att jag både läst och sett det på tv. Måste vara någon av alla filmatiseringar av svenska poliser. Men vem?
Olov Svedelid (Roland Hassel)
Sjöwall/Wahlöö (Martin Beck)

Pontus

Det är inte Hjalmar Söderberg. Han skriver aldrig om barn, i alla fall inte på det här sättet. Det måste vara en kvinna som skriver, eller en mycket känslig man. Erika Jong, Hmm... Temat stämmer men jag kan inte minnas att flygningen var så konkret, mer metafysisk, eller? Inte heller hon skriver väl om barn på det här sättet. Mer hur man gör dem.

Anja

Det är väl tant "Prussiluskan" då? Hon räddar ju små barn! Huruvida hon har haft egna små barn som blivit stora framgår väl egentligen inte?

Tiila

Magnus det är ju strålande!
Helt utanför någon som helst relevans men fullkomligt lysande!

Lotten Bergman

Åhå. Där dök en Pontus upp med djupa insikter. Så har jag sagt det.

Jag upprepar: ni är på rätt väg, men svaret är ännu fel.

Cruella

Krusenstjerna passar ju mer än väl in i det av någon lanserade HBT-temat som röd tråd. Åtminstone.

aequinoxia

Jag undrar lite över kommateringen. Är det författarens? För visst brukar inte Lotten sätta kommatecken på det här viset...

Lotten Bergman

Nu ska jag helt off bloggtopic berätta att jag om ett par timmar åker till England.

Alla hemlisbloggare är färdigskrivna och alla facit finns halvgjorda (fyller på när ni kommer med gissningar). Jag ska försöka att be bloggapparaten att publicera allt automatiskt antingen vid midnatt eller runt halv nio.

Olle kommer att hålla koll på min fårskock, och dessutom hålla i hatten vid midnatt. (Haaaaaasse! HALLÅÅÅÅÅ!)

Jag kommer i England att hasta från internetcafé till internetcafé och skälla ut gamla tanter med papiljotter i håret för att de inte kan fixa en vettig uppkoppling till mig. Mitt resesällskap kommer att önska att de hade rest med någon annan.

Lotten Bergman

Kommateringen är författarens!

Ami

Min käre Pontus har enligt Lotten viss koll
Även om han inte hittat rätt roll
Själv drämmer jag i med en Sara
så får jag i hatten vara
För utan den, går mitt liv numer i moll

Charlott - the Goblin Girl

Ojdå, ska du lämna oss mitt i gissandet?! Hur ska detta gå???

Jag kan avslöja att jag - som trodde att jag hade pekboksnivå på mina yttranden - lyckats få ihop ett yttrande på en halvsida med LIX 55! Det ni! Man kanske är född byråkrat trots allt?!

Jag klämmer i med en gissning till sist: John Irving och "Hotell New Hampshire". Det verkar ju utspela sig på ett hotell...

Tiila

Hotel California!
Ett hotell som gjort för att slänga sig ut genom fönster!

Lotten Bergman

Svaret står här någonstans i era kommentarer. Fast helt rätt är det ännu inte.

Tiila

Jag har kommit på Grimm!

SNÖvit! Det är ju klart som korvspad!
Sen var det ju ett antal små barn som hade det kallt och besvärligt i en hel mängd sagor.
Finns det någon temperaturreferens imorgon också så kommer hela listan då.

(För nytillkomna bloggare: Jag har snöat in på ett eget, mycket ensamt röda-tråden-spår.)

Charlott - the Goblin Girl

Har tråkigt, gissar på några till: Kerstin Ekman, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood... Jag har nog bara läst den sistnämnda. Majgull Axelsson kan vi oxå dra till med!

Olle Bergman

På tal om flygande barn: Sigge Bergman, 3 år, fick idag under påtagandet av en hett eftertraktad Supermantröja instruktioner om att sagda tröja inte beviljar bäraren rätten att upphäva tyngdlagen.

Ja, och så då ett klargörande naturligtvis om att "SUPERMAN and all related elements are the property of DC COMICS".

rosman

Jamän lite lite tydligare får du väl vara med ledtråden, Lotten. Vi har ju gissat högt och lågt!

Ica

Nej! nu sitter jag här igen och inte har en aning. när kommer personen (ja, ännu en) som jag önskade för inte så längesen? jag känner mig knäpp här. Jag tänkte snarare på en bok som jag läst för längesen, men jag har ingen aning om varken titel eller författare. men jag måste ju gissa för att bespara er arbete...men veeem??
äh, nu har jag suttit en halvtimme. kommer inte på. har läst en erica jong, så jag tar väl det.

The comments to this entry are closed.

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.