« Facit till 15 december | Main | Facit till 17 december »

den 17 december 2005

Comments

Olle Bergman

Den är uppstånden -- den är sannerligen uppstånden! Dorkarna och geekarna och nördarna i San Francisco räddade oss ur icke-bloggningens fasansfulla limbo, vi vandrar inte längre i skugglandet utan riktning, mål och tro. Aldrig tidigare i Internets historia har så många haft så få att tacka för så mycket.

Nu ska vi ha kul. Mer, mer kommentarer!
*Morgondreglar.*

rosman

Jaha. Gissar på snuskpellen nr 1, nämligen käre Charles Bukowski. Kort å gott!

Cruella

Den kursiverade ingressen pekar ju rakt på Ingmar Bergman och Fanny och Alexander. För att inte tala om det vällustiga vältrandet i kroppens svagheter och tillkortakommanden. Jag gissar på en liten plågad Ingmar. Redan på den tiden.

Lotten Bergman

Här sitter jag i ett engelskt hus och tuggar på naglarna.

Vilken pärs!

Egentligen vill jag ställa mig med en megafon på moder Sveas huvud och ropa: Julkalendern är tillbaka!

Till nytillkomna tittare: hur ni än letar, finns det ingen hemlisbloggare den 16 december.

(Och hur kan jag skriva med å, ä och ö fastän jag är i England? Jag kopierar och kör find och replace och krönglar lite bara. Oj, nu blev det fel.)

Carin Bräck

Jag hade nog inte haft nån aning igår och har det inte idag heller. Hela min självbild skakar, jag trodde jag var bildad och litterär men icke.

Carin Bräck

Eller kanske kulla-gulla?

Olle Bergman

Åh, vad jag är glad och nöjd! Nu är alla kompisarna här igen och kommenterar!

*Kastar slängkyssar i alla väderstreck.*

rosman

Borde inte gårdagens avsaknadspina rendera en bonusbloggare idag? Med extra fint pris?

Olle Bergman

Rosman: Jo, extrapris blir det idag, men dubbelbloggen väntar vi med tills Lotten kommit hem.

Besöksstatistiken skvallrar om att många inte nåtts av uppståndelsebudet. Därför delar jag ut en extra bloggtröja till den som gör mest för att få fart på diskussionen. Ett sätt är att kommentera maniskt à la Magnus. Ett annat sätt är att mejla, ringa, messa och knacka på hos släkt, vänner, främlingar och fiender.

" This is an invitation
Across the nation
A chance for the folks to meet
There'll be laughin' and singin' and music swingin'
And dancin' in the streets"

Carin Bräck

Eller skriva på sin egen sida att Lottens kalender är uppstånden?

Olle Bergman

Carin: Tout est permis, tout est possible! Länkar ger höga tröjpoäng!

Goblin Girl

Men det är ju så svårt idag! Oxå! Jag drar till med The Beach av Alex Garland så länge. Jag återkommer i frågan...

Helena 2

Det är något som får mig att associera till Jan Myrdals Barndom (och den där andra delen i hans självbiografi som jag inte kommer ihåg vad den heter). Kanske de vuxnas konstiga uppträdande och oförrätter. Fast riktigt bra är det inte. Jan Myrdal är mycket mer pompös, och någon direkt fysisk misshandel var det nog aldrig frågan om. En av replikerna (-- Jag tror gossen håller på att bli vindögd ...) kan jag konstigt nog höra Ernst Günther säga i mitt inre. Undrar vad den associationen kommer ifrån?

Helena 2

Men förresten! Jag fick mitt finfina LIX-pris med posten igår! Signerat! Jag är mycket glad över att den kvantitativa stilistiken äntligen har gett lite (materiell) utdelning och rekommenderar alla andra att försöka sno åt sig ett sånt!

Yvonne

Tur att det blev lite dödtid på jobbet, då fick jag ju tid att leta mig hit för att se om kalendern kurerat sig! Jag har dessutom chans att gissa fel!
Inledningsorden fick mig att tänkta på Ingmar Bergman och Fanny och Alexander. Inte för att jag orkat se hela filmen, men jag gissar på Ingmar Bergman ändå. Speciellt med tanke på att personerna i bloggen fått namnen "Lotten" och "Olle", och Lotten och Olle heter ju också Bergman! Min egen version få felgissning och röd tråd i dagens blogg!
Nu ska jag ägna mig åt att jobba lite.

stina

jag tycker, liksom Cruella, att ingressen pekar rakt på Fanny och Alexander. Däremot har jag svårare att få ihop det med resten av texten. Men jag gissar på Alexander/Ingmar så länge. I ren lycka över att bloggen är tillbaka (abstinensbesvären har varit svåra).

Yvonne

Nämen, "...min egen version På felgissning..." skulle det ju stå!

magnus

Usch och fy vilket språk det är i dagen text. Sånt här skulle jag aldrig få för mig att läsa.

Jag kan däremot meddela att jag vann gårdagens blogg. Teknikstrulet var bara en luring för att associera till 'Det osynliga barnet' av 'Tove Jansson'.

Och så får jag inte blogga så mycket idag, för min sambofru tycker att artikeln vi skriver på är viktigare. Man kanske skulle åka till jobbet på helgen?

För övrigt får jag lov att tacka för mitt andra spesialpris: Skrivregler för svenska och engelska.

Tiila

Julkalendern är tillbaka!
Folkets jubel!
Först associerade jag vilt till Charles Dickens men ingressen är så tydligt Fanny och Alexander så jag måste nog gissa att dagens bloggare är Alexander.
Hade dom det inte väldigt kallt i prästgården och varmt och mysigt överallt annars?

Petra

Eftersom Fanny & Alexander passar rätt bra in på den röda tråd jag filar på för stunden, så gissar jag också på Alexander/IB.

Cruella

Nu när jag tänker efter så är jag ÄNNU säkrare. Stilen är hemsk, man blir alldeles andfådd. Och JUST SÅ talar pruttfarbror Carl när han smädar sin stackars förtrampade hustru Lydia som ändå inte kan sluta älska och ömka sin Carlchen.

Ica

Nä, jag börjar känna mig dummare och dummare för var dag!! Kan ni inte blogga för halvpuckade åttiotalister? Näe, det var inget dåligt krav. När jag läste om the Beach fick jag med en smärre feeling av det, men ändå inte. Den bok jag oxå känner lite vibbar av är Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia, eftersom där beskrivs fulhet verkligen detaljerande.. och det stämmer ju lite in här. schyssta namnval på samma gång ;)

rosman

Hm, texten är lite för svensk för att vara Bukowski som jag gissade på i morse. Svenska snuskgubbar då? Bergman är ju nämnd, men den här är ju snäppet värre rent språkligt där Bergman ofta är lite stram. Anderz Harning? Myrdal blev visserligen mobbad, men inte riktigt såhär om jag minns rätt. Men visst ljög han sådär genomtänkt. Och även Lars Ardelius blev slagen i sina självbiografier, en klar parallell till Myrdal.

Ami

Mail till Lotten, fredagkväll:

Dan förstörd. Det kommer att krävas MYCKET fredagsvin för att kompensera detta. Jag har inte rimmat på hela dan. Abstinens. Det krävs nog en konjak också. Skit jag har ingen konjak. Men jag har en box rött och en box vitt som jag rusade till bolaget och köpte imorse när jag märkte att det var tjall med julkalendern. 6 liter vin, det kan funka.

Hoppas London är bra
men jag vill att du hem till Sverige ska dra
För här går precis allt åt skogen
När du mot kalendern är otrogen
och själv blir jag alkoholist lilla ja´

Såja nu känns det lite bättre. Nu kan jag nog klara mig utan konjak.
Ami

Lördag:
Nu jag till slut har nyktrat till
och gissar på en familj där man äter sill
fast Alexander inte detta gillar
han kryper under bordet och sin syster killar
Hon skriker högt att hon inte vill

Men IB och gänget i detta skiter
Därför hon till sin farmors famn nu smiter
-Hjälp jag har en brorsa som är så dum
han jagar mig från rum till rum
På gamla farmor dock detta ej biter

- Vänta så ska du se på en riktig hin håle
Och in kommer styvfar på en spräcklig fåle
- Nu mina barn ska ni få ett kok stryk
och han slår dom som en skitig tvätt vid byk
Han tar fram sitt ris och börjar hånle

Han slår dom små barnen på bara stjärten
Över Uppsala stad hörs den grymma snärten
Nu vi nått fram till Lottens ingress
som hon skrev med sån lämplig finess
- Jag pruttar som hämnd sa A och släppte fjärten

Pontus

Nyktrat och nyktrat. Missbruk kan ta sig olika uttryck. Full och odräglig har hon varit i mer än ett dygn. Men inte förrän abstinensen tar ut sin rätt inser man vad ett riktigt missbruk innebär. Summan av lasterna är konstant. Det är bevisat som sant. Så efter jul kan man kanske få sin egen beskärda del.

Goblin Girl

Hmm.... jag har inte blivit klokare under dagen som gått. Tänkte på Hitler ett tag. Hans barndom var väl inte för kul, men fick han verkligen gå i röd kjol?!

Olle Bergman

Bonusfråga: I vilken film har Kurt Russell lapp för ögat? Vad heter hans karaktär?

Hasse

Efter ett dygns svår abstinens (det passade dock rätt bra med mycket jobb igår och mycket julstök idag) är vi äntligen igång igen. Vad händer nästa söndag? Vi får väl synas på CCBAA-möten (Christmas Calendar Blog Addicts Anonymous). Jag har tänkt på andra alternativ, men måste ansluta mig till Bergmans Alexander.
Olle: hur kan du skicka iväg Lotten i ett så här känsligt läge?

Lisa

Fåntratt! Bonusfråga: Flykten från New York. Snake Plisken. Möjligen felstavat för att få er att inse att man inte behöver googla sådant kulturellt allmängods. Jag tänkte chansa på Povel Ramel för att få lite mer bredd på landidaterna men måste nog tyvärr inse att andra redan gissat på det korrekta svaret.

Kör ändå en rövare med ehh Vita Andersen, bara för att jag vill slå ett slag för hennes vidriga barndomsskildringar. Och för att danska författare är underskttade.

Olle Bergman

Hasse: Nästa söndag kör vi redundanta system med identiska bloggar på Blogger, Blojsom, Drupal, MovableType, Nucleus, TypePad, WordPress, Rapport och Sportnytt.

yvonne.eriksson@mbox313.swipnet.se

Oh så bra med en bonusfråga som för mig var lättare än vissa bloggare!
Kurt Russel hade lapp för ögat i "Flykten från New York" och karaktären hette Snake Plissken.

aequinoxia

Åhhhhh!!! Äntligen!!! Jag har varit borta från datorn hela dagen (hemska tanke!) och så fort jag kom hem slängde jag mig framför skärmen för att uppdatera julkalendern. Och här är den! Inte för att jag kan gissa på något idag, men ändå. Och jag gillar Icas förslag, även om jag är något äldre...

Helena 2

Kolla nyckelorden: "lite ångest ibland". Är inte det lite störande för Ingmar Bergman-teorin? I så fall borde det väl vara "mycket ångest mest hela tiden"? Inte för att jag har något bättre förslag ...

rosman

Ledtrådar, Olle!

/ingrid

RÖD jul och SVART död -- rouge et noir, är det Stendhal som bloggat? Äsch, klart det inte är, jag är bara helt frustrerad. Att mina 80 poäng littvet aldrig kommer till nån nytta har många hintat genom åren (mest fulla teknologer i kön till sista nattbussen) men jag vägrar ge dem rätt.
Helena 2 har fullkomligt rätt när hon pekar på det omöjliga i att gissa på Ingmar Bergman efter formuleringen "lite ångest ibland".

Helena 2

Haha, Stendhal var en fiffig gissning! Förutom att den är fel (precis som du själv säger).

Bloggblad

Jag börjar undra om jag är helt illiterat... har jag läst nåt alls? Nånsin? Fattar nada...

Helena 2

På tal om traumatiska barndomsupplevelser så har vi ju även Jan Guillou i den genren. Lotten har väl dessutom i något svagt ögonblick sagt att han ska blogga någon dag! Fast det är väl för all del en hel del annat som inte stämmer så bra.

rosman

Snälla, lite ledtrådar...Ingmar? Janne? Janne? Är vi överhuvud taget i närheten????

Olle Bergman

Ledtråd: Jag tänker på ett verk av dagens bloggare där ett annat verk i en annan genre spelar en avgörande roll. Detta sistnämnda verk tillkom under en vistelse som skulle ge sol, värme, hälsa och glädje men som resulterade i regn, köld, blodig hosta och mardrömmar.

Olle Bergman

Ledtråd: Jag tänker på eftermiddagsfika – eller sen fruktstund, kanske man ska säga. En av deltagarna såg jag faktiskt en gång när jag sprang genom Domsten. Han stod i morgonrock och rotade i bakluckan på sin bil.

Lotten Bergman

Asså hjäääälp. Här sitter jag i England och får inte tag på Olle per telefoooon. (Jag pratar efter tre glas vin precis så där med massa vokaler.)

Om det nu dyker upp ett myyystiskt (många vokaler) facit vid midnatt, så vet ni: Olle har somnat.

Själv skulle jag bara vilja påpeka en sak ... "lite" ångest kanske är skrivet med en smuuuula ironi.

Om grannen läser detta: gå över och kasta något hårt på Olles ... äsch. Vet inte riktigt var han har somnat.

Håller med om att jag inte skulle ha åkt utomlands!

Lotten Bergman

Ok. Ta fram en viss biografi. Nu. Den heter liksom L.T.

Skynda, skynda!

Olle Bergman

Ledtråd: Jag tänker på det som tar vid där E47 slutar.

Olle Bergman

Hej Lotten!

Hördu, vi måste sluta träffas på det här viset. Sigge somnade nyss, för övrigt.

Olle Bergman

Ett vackert faktum: om man söker på ”IngEmar” på denna sida så får man noll träffar!

Helena 2

Nejmen vet ni vem jag kom att tänka på nu? Lille Oskar i Blecktrumman! Günther Grass alltså. Det är ju precis så där äckligt i den. Och de vuxna kan ju verkligen inte prata med honom. Men det är väl ingen fysisk och psykisk barnmisshandel precis, eller minns jag dåligt?

Helena 2

Jag kollade just: E47 går mellan Lübeck och Helsingborg. Går det upp ett ljus för någon då kanske?

Olle Bergman

Ledtråd: Jag tänker på ena halvan av Nicke och Nilla som ovälkommen gäst från den andra sidan.

Helena 2

Jamen då är det ju Alexander (i Fanny & A.). Pernilla W. spelar ju ett av spökena på prästgårdsvinden. (De döda döttrarna från biskopens första äktenskap.)

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.