« Facit till 17 december | Main | Facit till 18 december »

den 18 december 2005

Comments

Kungen

HC Andersen!?!?!

Tiila

Googlade på Häxa, skogens djur samt skor och fick upp:
Lotten Bergman – kåserier, kul texter, roligt, tänkvärt och lite blogg!
Någon gång i juni.
Funderar mellan Doktor Snuggles, Trollkarlen från Oz eller HC Andersens Tordyvelns resa.

Lisa

Grodan Boll!!!
Säger en som nu går ut och rotar i sitt skiffeliskafferi.

Lisa

Thomas Funck bloggar alltså, om det inte är stroppen som är alter ego.

Carin Bräck

fattar som vanligt nada (mitt självförtroende sjunker som en sten i vatten, tur att jag gissade alla rätt på gårdagens julfestsagogissning) men grodan boll verkar ju vara en klok gissning.

Aku

Hmm, får fundera en stund till tror jag...

Cruella

Är det Krösus Sork som bloggar? Det osar lite kapitalistisk förtryckare om texten tycker jag och häxan Hia-Hia sprakar det ju om.

Helena 2

H.C. Andersen gissar jag på. Mest för namnens skull: Storklas och Lillklas, Pomperipossa (=Plaxatraxa) m.fl.

Helena 2

Hoppsan hejsan, Pomperipossa var visst inte alls en av H.C.:s figurer! Men det finns väl någon annan häxa med ett kul namn i hans sagor?

Olle Bergman

Visste ni att Thomas Funck försökte satsa på ett ”seriöst” författarskap innan han blev Boll med hela svenska folket? Fast det bidde bara en bok: Småstycken (1946).

Goblin Girl

Kan det vara så att vi har fått en av våra önskebloggare: Terry Pratchett?! Konstiga namn, konstiga sagor, konstiga världar... Jag gissar på Terry!

Nu ska jag äta en ordenlig frukost så att jag orkar baka ut mina 800 hajpepparkakor (nej, jag har aldrig kommit på att man kan dela farmors recept med t.ex. fyra!).

Bengt O.

Martin Ljung?

Olle Bergman

Hurra vilket vildsint, virrigt, vimsigt vimmel av gissningar!

Av vissa förslag att döma så förutsätter ni att Lotten har maskerat vissa namn. Kan Vargen dölja sig bakom "Räven" (Cruella)? Kan ”Plaxatraxa” utgöra pseudonym för Pomperipossa (Helena 2)? Det kan man aldrig så noga veta ...

Lotten Bergman

Liten ledtrad fran mig som inte har prickar och ringar just nu:

Koncentrera er pa spraket, inte pa historien.

Lotten Bergman

Olle, hej, kan du kolla telefonerna, det tutar upptaget hemma hos oss ... (himla praktiskt satt att kommunicera, detta).

Olle Bergman

Domus Kundradio. Från Sussex meddelas att Lotten kommer att ta över bloggen igen i samband med publiceringen av dagens facit.

Olle Bergman

Lotten: Förmodligen kommer vi att bli kontaktade av en och annan lysten familjeterapeut efter att ha hängt ut vår kommunikationskris till allmänt beskådande.

Helena 2

Om man bara ska koncentrera sig på språket så tycker jag att det känns lite Hasse Alfredsson. Är det någon som har hört de där små inledande berättelserna till sångerna i boken/på skivan Blommig falukorv? Det är precis den lite putslustiga tonen. (Särskilt på skivan, när Hasse läser dem själv.)

fideli

Detta måste vara Povel Ramel, låter precis som "Lingonben" eller hur ?

stina

idag kan jag inte ens klämma fram en gissning. och så börjar jag misströsta angående den hett eftertraktade tröjan. snart är ju adventskalendern slut! och tänk om jag aldrig vinner? idag lär det inte bli då, alltså.
*suckar tungt*

Ica

Haha! Jag har en smärre orealistisk gissning, men som jag själv är väldans stolt över: Det måste ju vara Micael Jackson. Han har ju de där spetsiga skorna med guldklackar och Blanka är givetvis en av de asiatiska tjänstefolken som vittnade mot honom i rätten.Häxan Plaxatraxa är givetvis Micaels bästis Liz Taylor. Räven, hönan och och Doktor Klockidokidus är naturligtvis alla de varelser som springer runt på Neverland. typ Peter Pan och c:o. SLutligen det där med att krasa sönder... hm, vilken video är det? Inte Bad och inte Thriller, men nån video är det. Smooth criminal kanske? Nåväl. Micael Jackson!

Ica

*ica fiskar tröstpris för sämst gissning*

Yvonne

Nämen vad är det här!? Jag har tydligen läst helt fel litteratur eftersom jag inte har en aning idag heller. Suckar och drar till med Alice i Underlandet som jag inte kan påminna mig att jag plöjt igenom.

Lotten Bergman

Dagens favoritgissning: Martin Ljung! Men ack, så fel.

Ledtråd: Dagens bloggare hade många strängar på sin lyra.

Pontus

Numer är vårt sovrumsgolv tapetserat med en stor mind-map så att det mest påminner om en strtegisk planläggning över andra världskriget. De första associationsbubblorna innehåller ”Fabel”, ”Språk”, ”Klassperspektiv”, ”Neurotisk”, ”Anglosaxisk”. Vidare finns det bubblor som innehåller ”Norden”, ”Dagbok”, ”Tid”. Men det mest intressanta spåret tycker jag är det anglosaxiska. Och då dyker det upp författare som Roald Dahl, C.S. Lewis, Lewis Carroll och framför allt Frank L. Baum som skrev Trollkarlen från Oz. The Wicked Witch är det hetaste spåret just nu. Men vad jag förstår så finns det en häxa i varje väderstreck, två onda och två goda. Om just den här är ond eller god är inte lätt att veta. Men ett par fötter i silverskor spelar en viss roll.
”Räv” står det i en annan bubbla som har ett par linjer varav en pekar på Roald Dahl. Grodan Boll är helt uteslutet. Det utflippade språket påminner visserligen men i övrigt intet. En annan association är Nicke Lill-troll (tror jag att han hette, radiofiguren från 50-talet?). Tidsmarkörer som ”äro”, klassperspektivet med pigor man kan avskeda talar mot förra delen av 1900-talet eller möjligen slutet av 1800-talet. Peter Pan är ett annat intressant spår som jag inte vet så mycket om.
Är det inte ovanligt få inlägg idag tycker ni? Menar ni att folk har annat för sig så här på fjärde advent.

Ami

Maken är den som tapetserar
golvet med mind-maps och funderar
Själv har jag redan ju vunnit
så jag nu tagit ledigt och ej hunnit
tänka på vem det är som bloggerar

kristina

Alla nonsensnamn är bara till för att påvisa att bloggaren bara snackar strunt med inslag av blingbling-mode. Det är alltså Ebba von Sydow!

Lisa

Jag garderar fegt med Klas Klättermus för sökerhets skull. Trots att jag i mitt hjärta känner att det är Funcken som bloggar. Povel Ramel gissade jag ju på redan igår. Så jag var först där också. Och vad blir det för tröstpris för Snake Plissken? Får jag en felstavad tröja?

Emma

Början andas ju bara en sak, Lingonben... Povel Ramel måste ju vara bloggaren som fideli redan sagt, fast har han så många olika strängar på sin lyra? Jag funderar ett varv till.

/ingrid

William Shakespeare! Därför att ingressens Pruck och Pluck leder tanken till Puck i "En midsommarnattsdröm", och texten skulle kunna vara nåt från hans lättsammare komedier med alla djur och möten i skogen och diverse förvecklingar. Pluralböjning av verben signalerar äldre text vilket också stämmer på Shakespeare. Sen nämns Tramselonien som låter som Melonia som i "Resan till Melonia"; en tecknad film fritt efter Shakespeares "Stormen". Och, sist men inte minst, Lotten är i Shakespeares hemland och förlustar sig med högerstyrda bilar. Glasklart. Shakespeare it is.

Aku

Shakespeare! Jag är imponerad (du har nog rätt, Ingrid) men för att inte vara en "härmis" drar jag till med en helsvensk filur som har ett alldeles eget språk, Lennart Hellsing.

Pontus

Tittade just på Tv-huset där någon unge just svarade på frågor om Narnia av C.S. Lewis. Spännande! Why not?

Tindra

Hej alla! Bloggaren är ju Bert-Åke Varg som agerar berättare i "Fablernas värld"! I NE står dessutom att han är "en framgångsrik mångsysslare" så strängarna sitter också på plats. Möjligen kan även bröderna Herreys ha en tå med i spelet - jag tänker då på lill-Herrey, halvstor-Herrey och stor-Herrey med sina gyllene skor; Diggi-loo diggi-ley alltså - eller Dunki-plank dunki-pruck som den egentligen heter.
Och nu klickar jag "Post" och då, då kommer den mystiska koden! Ahhh.
Bloggito ergo sum!

Pelle G

Jag är också imponerad, Inger. Då jag inte heller vill vara en härmis så gissar jag på Povel Ramel.

Tindra *sömnig*

Seriöst: Författaren är Olle Adolphson, författare, poet, målare och tecknare. Snacka om strängar. Gillar honom speciellt för hans sätt att tonsätta Ferlin. Och så skrev han alltså texterna för tv-serien ”Fablernas värld”.
Åhh vad jag längtar efter Beppes godnattstund nu ...

/ingrid

Nu har jag kommit på andra tankar: kanske är det Elsa Beskow? Namnformerna och tonen (språkdräkten, gott folk, språkdräkten!) och mötena i skogen som jag för ett par timmar sen tillskrev Shakespeare kan i lika hög grad passa in på Elsa. Och hon hade många strängar på sin lyra som Lotten ledtrådar om: hon både skrev och tecknade och målade.
Ja, när jag nu så påpassligt fick en paus i glöggandet och kunde koppla upp mig igen slänger jag in Elsa Beskow i gissningshögen.

Emma

Det här kan vi kalla strängar: "friherre, populärmusikkompositör, pianist, revyman och författare" så står det om Povel i NE så jag fasthåller att mannen med lyran är karomellodiktaren själv. Det är väl ändå alldeles för tokroligt för att kunna vara Elsa Beskow.

rosman

Vallpigor talar ju för Povel Ramel. Likaså Tramselonien.

Goblin Girl

Ahh, jag ser att andra varit inne på både Shakespeare och Beskow... Jag funderade på dessa under pepparkaksbaket. Jag kan avslöja att det är tur för mig att det finns mellan 450 och 500 hajarter, eftersom jag tycks ha avbildat de flesta... Snygga pepparkakor är inte min grej, men goda! På slutet blev det dock väldigt många tjocka mumintroll! Dom är perfekta som pepparkakor - inga utstickande delar (läsa:hajfenor) som kan lossna och så är dom stora!

Den blyga

Ta av Dig skorna!

Povel Ramel så klart!

Rödluvan

Haha, här sitter jag och tänker på Beppe Wollgers när Tindra längtar efter hans godnattstund...

Hasse

Nu har vi glöggat, ätit skinka, pepparkakor, lussekatter, knäck, mintpastiller. Därefter dansade vi 45 personer långdans i äkta Fanny&Alexandersk stil. Nu är man helt färdig och jobbet tar också tyvärr och pockar på. Jag gör det enkelt för mig och läser alla kommentarerna och gissar på den som jag tycker låter bäst. Det blir Rune Andreasson. Plaxatraxa låter som en typsik Bamse-häxa.

Lotten Bergman

Jag gnuggar händerna och dricker te med raggsockor på. (På mig, alltså.)

Jag är hemma och har en halvtimmme på mig att sammafatta och facitera.

Åhå. Intressant. Där ser man. En av er har läst sin läxa. Hm.

Lotten Bergman

Ringring. Dags för facit, alldeles strax. Måste leta reda på plommonstopet.

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.