« Facit till 20 december | Main | Facit till 21 december »

den 21 december 2005

Comments

Charlott - the Goblin Girl

Ojdå, här ringer inga omedelbara klockor... Men allt detta omnämnande av öron får mig att längta efter Snyppsing, Syrrans minsting. Han har underbara stora mjuka öron som moster kommer att fövandla till blomkålsöron om man inte ser upp!

F.ö. kan meddelas att det INTE låg någon tröja och väntade på mig... Vad ska jag ha på julafton om inte den hinner fram?! Jag har ju både en kung och en statistiker att läska!

Charlott - the Goblin Girl

HA! Den förste är Majakovskij!

Google är underbart!

Carin Bräck

Gosh, nåt med vampyrer? Ungdomsbok. Båda två. (dvs ingen aning, med en dåres envishet osv). Nåt som är illustrerat av Hans Arnold.

Anna

Jag röstar också på Majakovskij (ettan), orden "läcker" och "22" fick klockorna att ringa.

aequinoxia

Usch, jag är inte klurig alls idag, märker jag. Ettan har ju Charlott deklarerat lösningen till, så den ger jag mig inte på (än). Tvåan skulle kunna vara en vampyrungdomsbok. Den där om tjejen som ser dimmor i spegeln och går in i den och träffar en vampyr som dricker hennes blod och hon får med sig en ampull tillbaka med hans blod och allt hon behöver göra för att bli vampyr själv är att dricka ur den. Inte för att jag minns vad den heter eller egentligen tror att det är den...
Någonting fick mig att fundera på Toni Morrison, trots att varken tema eller språk påminner om henne. Nåja, jag hade rätt igår - vore för mycket begärt av mig själv att klara två i rad. :-)

Kungen

Jag tror det är Lady och Lufsen. Alltså återigen Disney.

Den blyga

У меня в душе ни одного седого волоса,
и старческой нежности нет в ней!
Мир огромив мощью голоса,
иду - красивый,
двадцатидвухлетний.

Tack Charlott - the Goblin Girl för ledtråden!

2.an är ju mindre distinkt, hmm...

Tiila

Den första bloggaren känns som Povel Ramel. Han har inget hår alls och definitivt inget grått hår i själen!
Och att han skulle gå till frisören och be dem kamma öronen känns helt rätt.
Alternativt är det Joseph Heller i moment 22. Lagom crazy han också.

Bloggare nummer två måste bara vara Dumbo. Så det så!

Lisa

Jäklar! Här gäller det att vara snabb. PÅ ettan måste man ju komma med nåt nytt så det blir James Joyce. Även om de hysteriska upphakningarna för tanken till Majken Johanson.
Tvåans tematik känns som Aprilhäxan av Ray Bradbury, men språlet saknar ju helt det magiska skimret.

Statistikern

Äntligen känns det som det är min dag!

1. Den ryska "frihetspoeten" (ja, jag är Marxist-Leninist) lyser med sin närvaro. Kan avslöja att jag besökt hans museum i Moskva!

2. Hercule Barfuss i Carl-Johan Wallgrens fina "Den vidunderliga kärlekens historia" stämmer väldigt bra in så det får bli min gissning. Det lilla monstret är ju dövt och har en mycket speciell kärleksvän som förstår honom på ett alldeles speciellt sätt.

Tänk om man kunde få glänsa med en tröja inför ständigt avundsjuka Kungen och min redan prisade lilla Haj-Charlott!

Helena 2

Ettan har ju Goblin löst med den äran (och lite googlefusk). Snabbast i dag också!
Tvåan får mig att tänka på Barbro Lindgrens dagbokstrilogi (Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner). Men förmodligen är det bara för det där med öronen. Stilen är lite för gammaldags. Fast jag gissar på Barbro Lindgren i alla fall!

aequinoxia

När jag tänker efter så låter ettan ungefär som i det där teveprogrammet ... Så ska det låta heter det visst. När de har översatt en sång från engelska till svenska och läser den. Man märker på något vis att det är en sång trots att inte rytmen stämmer och den inte rimmar. Plus att översättningen ibland är medvetet diffus - man har kanske valt ett annat polysem än det vanligaste, eller översätt idiomatiska uttryck ordagrant. Så låter ettan.

aequinoxia

Tvåan är så klart Rudolf! Öronen är bara Lottens dimridåer - det är *näsan* det handlar om. Det är en flicka, men alla tomtens renar är flickor - för det är bara honorna som har kvar hornen på vintern. Syskonens nidteckningar är såklart de andra renarna som retas.

Helena 2

De första meningarna i nr 2 hade förresten kunnat vara jag! Jag har rätt speciella öron. Det saknas ett veck i dem, så de ser ut lite som kantareller. Ganska gulliga på sitt lilla vis. (Men jag tror att folk med "vanliga" öron knappt lägger märke till att det är något speciellt med mina om jag inte särskilt påpekar det.)
En enda gång har jag sett en person med likadana öron. Det var på Ufficigallerierna i Florens av alla ställen! Och mycket riktigt - vi kände igen varandra som i en dröm! Hon stirrade lika förhäxad på mig som jag på henne.

Lisa

Åh, "höjden av kärleksförklaring" kändes för barnsligt för att vara Vallgren. Men ledtråden ligger naturligtvis i "sade eller tänkte" eftersom Barfuss är tankeläsare.
Kan inte hela röda tråden vara Den vidunderliga kärleken?

Lisa

Vad fina ord ni kan! Om jag fick polysem skulle jag smörja på kortisonsalva.

Lotten Bergman

Själv ser jag ut som en vingmutter -- och har kallats Dumbo. Samt förevisats på barndomens vuxenkalas av oförstående vuxna:

-- Se här bara! Jätteutstående är de! sa den vuxna människan och lyfte på mina flätor som var gjorda för att dölja.

Helena 2

Jag tror inte på kärleken som röd tråd. Tintin passar inte in. Vänskap, visst, men knappast kärlek ens av det mest platoniska slaget.

aequinoxia

Ojdå! Jag har också konstiga öron. Och kallades för vingmutter ibland - men aldrig Dumbo. Sen opererades de och ser nu mest lite knöliga ut... Men det bästa var att eftersom jag hade bandage runt öronen på Lusse så slapp jag vara Lucia eller tärna det året som alla andra flickor och fick vara tomte med pojkarna som jag ville.

rosman

På nr 2 svarar jag: "Arwen" eftersom hon har jätteroliga öron. Det skulle kunna vara Dumbo eller Dr Spocks syster också förstås.

rosman

För dem av er som inte är så slängda i ryska, samma rader ur Ett moln i byxor på engelska:

there's not a single grey hair in my soul!
Thundering the world with the might of my voice,
I go by -- handsome,
twenty-two-year-old.

Helena 2

Vi som har konstiga öron kunde ju bilda något slags exklusiv klubb. Med betoning på exklusiv!

Tiila

Får man vara med om man bara har en konstig näsa?

Lotten Bergman

Man kan kallas Dumbo även om man har en konstig näsa, ja.

Lotten Bergman

Jag tycker att ni börjar ana åt vilket håll den röda tråden trasslar sig.

Helena 2

Jaså, är den röda tråden något åt kärlekshållet i alla fall då kanske?

Cruella

Åh, Arwen är ju en supergissning! Hon räds det vuxna kvinnolivet (tvekar in absurdum om hon ska åka västerut och bli odödlig eller om hon kommer att stå ut med Aragorn i GRÅTT skägg), öronen är givna - och så hennes starka band till ada Elrond. Bingo, alla gånger.

Helena 2

Självklart, Tiila! Det gäller ju visserligen större delen av Sveriges befolkning, men the more the merrier!

Lisa

Denna förbannade tråd som hemsöker mina drömmar! Hitttils har jag haft förklarade ögonblick då jag tyckt mig se den tydligt och klart som något av följande: solsystemet, Dr Caligaris Kabinett, Nils Ferlin, malaria, Mohandas Gandhi och påskveckan. Eftersom ni allihop är så rysligt smarta förstår ni nog precis resonemangen bakom.

Statistikern

Frågan är om klubben för öron/näsa ska vara en stödförening för drabbade eller en klubb för inbördes beundran?

I Moskva finns en underbart vacker tunnelbana. Faktum är att vår vän poeten (Mayakovskaya) har en magnifik station uppkallad efter sig. Lyckades fakiskt hitta en perfekt sajt på nätet, missa inte att njuta av de andra stationerna också!

kristina

1. I'm with you with Majakovskij, så att säga. Även om jag villigt medger att jag inte hade kommit på det om ingen sagt det, men när ni gör det så pinglar det i klockorna.

2. Vad gäller tvåan så tänker jag först och främst Anne på Grönkulla. Det passar inte så värst bra med språket eller.. ptja, nånting egentligen men det där
"I kvällsbönerna ber jag att jag ska få dö och få nätta små öron som lik. Jag svänger hela tiden mellan glupskhet, panisk lättja, matvägran, hysterisk livsaptit och fruktan för vuxet kvinnoliv."
är verkligen Anne, även om det såklart var håret hon bekymrade sig över. Föräldrarna och syskonen är då såklart bara villospår!

Annars är det nåt som ringer i mig med besked vid:
"-- Du ska ha de hörseltrattar du har, så att jag kan se att det är du, sade han."

Snälla SNÄLLA gissa inte rätt innan jag har kommit hem från skolan och kan kolla upp det ordentligt.

Aku

Instämmer med föregående (kristina)! Jag känner igen tvåan SÅ mycket men jag kan inte kolla nu så vänta...

Lisa

De låter ju rätt charmiga de däringa läderartade hörseltrattarna. "Två mörka öron och leendet du gav mig, och ingen ting var längre som föru-ut."

Lotten Bergman

RING KLOCKA, RING!

Klockorna i Julkalendern ringer så det skallrar!

Någon som kommer ihåg en brittisk deckare där någon hade mördats i ett klocktorn? När deckaren hade klurat ett tag, visade det sig att den mördade hade dött av klockljudet! Det sprutade blod ur öronen.

Dagens tema i Julkalendern är utan tvekan öron och klockor. Vilket förresten inte har ett enda dugg med den röda tråden att göra.

Ami

Idag är det visst öron som gäller
och jag är obildad så det smäller
Känner inte igen Maja nånting
får trösta mig med att gå omkring
och sälla mig till dom som över sina öron gnäller

Emma

Majakovskij - nu kunde jag och så har ju flera redan gissat det... Tvåan är ett mysterium, "Esmeralda häxan med de stora öronen" kanske? Fast jag tror nog mer på att öronen i tvåan egentligen är en maskering av nåt annat, men vad...

Lisa

The Nine Taylors! Sayers så klart.

Emma

Anne på Grönkulla är nog inte alls ett dumt förslag förresten, det hemliga samförståndet är på pricken Anne & Mathew.

ica

jag säger väl som vanligt numera. jag har inte en aning. anne på grönkulla på nummer två kanske jag kan säga. öronen tänker jag bara på mig själv. jag flaxar väl vidare i ovisshet.

Yvonne

Men vad är det här? Jag kommer aldrig att vinna en tröja.
Dagens svar blir följande:
1: Vet inte
2: Vet inte
Har till och med läst kommentarerna innan jag gav mina svar, men det hjälpte ju inte.

Kan man få bonuspoäng om man har en hund med väldigt håriga öron? I så fall vill jag ha bonuspoäng.

Lotten Bergman

Yvonne! Tröja vinner man på tur! Nu har du ju ogissat, och då stoppar jag ner dig i hatten. Har ett gäng namnlappar här som ligger utanför hattbrämen och skräpar till ingen nytta.

Alla -- jag ska till Norrköping om ett par timmar. Olle sitter vid datorn och kollar att ni sköter er och kanske ger han er obegripliga ledtrådar. Om facit inte dyker upp vid midnatt förstår ni att

1) Olle sover
2) jag har fastnat i en snöstorm.

Pelle G

Totalt borta är min hjärna, men hade den varit med så skulle jag ända inte ha någon aning om vilka som döljer sig bakom dagens text. Men allmänbildningen ökar och nya författarnamn har lagts till listan över saker att göra när barnen blivit större.

Lotta

1. Älskade Majakovski i tonåren, men missade i alla fall. Fick tjuvläsa.
2. Trollungen i Bortbytingen, såklart. Jag har funderat och funderat och nu kom det!!
Men vem skrev? Elsa B.? John Bauer illustrerade i alla fall.

Och klocktornsboken är Dorothy Sawyers De nio målarna, skulle jag tro.

kristina

Jag saknar ingresserna! Vad hände med dem?

Lotten Bergman

Tihi. Jag GLÖÖÖÖMDE ingresserna!

/ingrid

Jag får göra som Yvonne och ogissa idag. Har ingen aning! Eller jo, efter att ha läst dugliga medmänniskors bevis för att nr 1 är Majakovskij tror jag att det är Majakovskij, men det är verkligen inte något jag kom på själv. Tyvärr, teknologerna i busskön som tyckte litteraturvetenskap suger får vatten på sina högteknologiska kvarnuppfinningsmaskiner. Men jag är åtminstone med i tröjutlottningen! Nu ska jag gå på Dramaaaaaten, Lotten, och se "Petter och Lotta och landsvägen". Elsa Beskow, se det var en bloggare det.

aequinoxia

Nej, idag känner jag mig korkad. S jag gissar inte mer, utan läser Linas blogg istället. Och Kristinas. Och icas. Och alla andras... Och lär mig massor på kuppen!

Rödluvan

Är kroppsdelar den röda tråden? I Bert-avsnittet fanns det minst ett par omtalade kroppsdelar. Längre än så sträcker sig inte mitt minne.

rosman

Ojoj, Rödluvan, du förekom mig...Det måste vara något med kroppsdelar. Låt oss checka...

rosman

Anne Frank var lite tunn (på kroppsdelssidan)

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.