« Facit till 6 december | Main | Facit till 7 december »

den 7 december 2005

Comments

Hasse

När nu Lotten har fått utstå sådana svåra plågor och avstå från tangentbordet till klockan halv nio på morgonen, får jag väl använda mig av förmånen att kommentera först. Jag gissar på H.C. Andersen. Mer sagolikt kan det väl inte vara detta 200-jubileumsår och alla vet att en dansk bara räknas till hälften.

Charlott

Man tackar för att man får chansen att vara först med dagens gissning! Men det var svårare idag... Jag tar fasta på att det var typ en halv bloggare och gissar på en av bröderna Grimm! Jag kan dock komma att ändra mig under dagen...

Lotten Bergman

Det är mycket bra att ni känner ert ansvar, ni två. Tänk på stackars Kristina som satt uppe i sena natten och väntade förgäves.

Beröm 1) "en dansk räknas bara till häften" -- mycket kreativt!
Beröm 2) Charlott lovar att återkomma med fler gissningar!

Tiila

Måste också gissa på bröderna Grim.
Det enda som inte stämmer riktigt in i deras sagovärld var att modern faktiskt var snäll och inte någon elak styvmor. Men det är klart styvmodern kanske tar över senare i berättelsen.
Det sknas dessutom ett "om" i sagan, det är nog inte alls bra att vänta till halv nio Lotten!

Tiila

Jag ska inte säga någonting, jag kan inte stava ;-)

aequinoxia

Texten är full av sagoreferenser, så det är ju uppenbarligen en sagoförfattare - vilket sägs explicit i sista meningen. Men vilken? Många sagor har ju berättats och skrivits ner av flera författare. Bröderna Grimm skrev ju inte själva, de samlade bara material till sin språkforskning... Kan det vara Charles Perrault? Det blir min gissning än så länge, i alla fall

Rosman

Gråt och tandagnisslan låter som HC onekligen. Hans sorglighet måste vara det absolut mest typiska kännetecknet, och Flickan med svavelstickorna själva arketypen. Nån annan gråtspecialist kan jag inte påminna mig för ögonblicket.

För övrigt tycker jag att danska "Den grimme aelling" är klart fräckare än översättningen "Den fula ankungen", men båda speglar väl bra Andersen själv.

Lotten Bergman

Tiila: jag öppnar nu en flaska champagne och skålar för din felfinnarkompetens och dränker sedan mina felskrivningssorger i det bubbliga. Högst olämpligt såhär på blanka förmiddagen. Det där saknade om:et var faktiskt såpass störande att jag helt emot bloggkutymen gick in och rättade och lagade hålet där "om" skulle ha stått.

Aequinoxia (ämrans, svårt att skriva rätt) och Rosman -- bra gissat!

Lina

Arma och fromma barn, en öm moder, hunger och fattigdom - Zacharias Topelius? Fast finns det häxor i hans sagovärld? Pratglada fåglar däremot, ja.

Helena

Tja. Barn, rikedomar, häxor och olyckliga föräldrar. Tänkte direkt på Glasblåsarns barn av Maria Gripe. Vem som bloggar är svårare, det kan ju till exempel vara Tommy Berggren (filmatiseringen). Elin Klinga verkade för neurotisk för att hålla i en penna. Och Skarsgård verkade knappt skrivkunnig, om än duktig med det konstnärliga.

magnus

Blogget verkar redan vara språkkollat, så där har jag inget å hämta ... och då måste jag alltså vara "extra klurig". Tack för den kreativa ångesten ...

Bloggtexten har i varje fall en rad mer eller mindre tagen från snövit ("Knappt hade hon tagit en tugga förrän hon föll död ner.") >> Bröderna Huepfenmuehlen (som sedermera tog sig artistnamnet Grimm).

Inledningsvis skulle det annars kunna vara Selma Lagerlöf ("För mycket länge sedan drog en rik man åstad med sin sköna hustru och en pung full av pengar mot fjärran land.") -- men sedan blir det lite för mycket saga, alltså HCA.
Men ändå ... jag läste lite Gösta Berlings saga på nätet och ... det blir roligare att gissa på Selma (och så måste det ju snart dags för Semlor -- julen började för flera veckor sedan).

Bo Öhgren

Först tänkte jag på de 7 dvärjarna, men rätt snart och efter att ha läst din berättelse 2 gånger stod HC Andersen som en klar stjärna. Kanske beroende på att vår granne läst in denna dansk och åkt runt i närområdet och berättat om honom. Han skulle ju ha fyllt 200 år 2 april detta år.

Tindra

Tänker på de sju små värnlösa barnen i Laura Fitinghoffs "Barnen från Frostmofjället", där de pulsar i bister kyla medan vargarna hörs yla. (Det rimmade Lotten ...)

Mirre

Jag tänkte direkt på Abraham och Sarah i Bibeln, men de hade inga barn, bara en massa djur när de flyttade....Drog även paralleller till Guldlock och björnarna, fast det var ju tre björnar med olika storlekar på tallrikar osv. HC Andersen verkar mest troligt..Vemodigt och sorgligt...

aequinoxia

Bara för att vara lite udda...
En helt annan tanke är Marie Hermanson. Sista meningens "sagor" skulle ju kunna vara skönlitteratur i största allmänhet. Hermanson skriver romaner och noveller med sagoinslag. Plus att hon har skrivit en bok som heter just "Snövit" och precis som magnus påpekar så är ju en rad tydligt från Snövit.

Ami

I Danmnark skrevs sagor av HC
Han hade inte ens någon PC
Och svart blev hans hjärta
för han kunde inte fjärta
Ty han hade inte ens något WC

Lotten Bergman

Ami: HC--PC--WC, tangentbordet hoppar; jag skrattar nästan som jultomten.

Den coolaste, men inte nödvändigtvis korrektaste, gissningen kommer just nu från Aequinoxia. Mirres association till Bibeln var intressant, den måste jag följa upp.

En numera rimmande Tindra: barnen från Frostmofjället må vara sju, men små magra, trötta och hungriga trashankar är väldigt ofta sju till antalet.

Helena är imponerande lik mig i associationsbanorna. Via Elin Klinga kan man komma till hennes pappa Hans Klinga, som ett tag var gift med Lil Terselius, som har en bror som arbetade med mig inom ämnet kemi i Nationalencyklopedin. Fast han skrev inga sagor.

Nä, detta hade väl inte med bloggaren att göra?

Lotten Bergman

Magnus: Google kommer att krascha när du nu har lurat alla att söka på "Huepfenmuehlen".

Charlott

Vill bara påpeka för Lotten att jag finner mycket stort nöje i denna blogg och är inne och kollar VÄLDIGT OFTA för att hänga med i diskussionerna, även om jag inte skriver något... (ok, kanske vill jag ha mer beröm här... ;0) )

I alla fall, jag skulle ju återkomma med fler gissningar! När det gäller ledtråden typ en halv bloggare så kvarstår gissningen på en Grimm-broder. Talande fåglar har jag snöat in lite på och då är det ju HC som ligger bra till, MEN även Astrid Lindgren (om nu vildvittrorna är fåglar...) och Selma... Men sen var det där med volanger och mjölnardräng... Det känns lite Elsa Beskow! Ugglan pratade säkert i Tomtebobarnen så jag gissar nu på Elsa!

Lotten Bergman

Charlott smörar på bra: dels är du inne och kollar ofta, dels gissar du på massa olika namn.

Lina: vad bra att du tog upp Zacharias Topelius' namn -- han är alldeles för sällan läst!

(Den där genitivfnutten på s:et är snygg, tycker jag, även om den numera är lika omodern som vårhattar och sju sorters kakor.)

Tänk vad ståndaktiga ni är, allihop, som inte alls går på mina virroförvirrnings- och irrledningsförsök!

P

Jag tror att dagens bloggare är dendär Lotten, som gjort en grej av att skriva parodier på andra författare. Jag tycker det här känns som en av hennes texter.

magnus

Nytt från Lagerlöf-spåret!

Genom en linguo-numerologisk analys (som är för komplicerad för er andra att förstå) visar det sig att dagens nyckelmening är: "För mycket länge sedan drog en rik man åstad med sin sköna hustru och en pung full av pengar mot fjärran land."
En vidare undersökning av denna mening leder till en 'osynlig länk' som kontrolleras av den mystiska organisationen "Projekt Runeberg".
I detta fall leder spåret vidare till Selma Lagerlöf och en oidentifierad person som heter Gösta. Bakom Gösta figurerar ett hemlig sällskap (möjlig terroristcell) som kan kopplas till en sekt i Ekeby.
Ett annat spår leder till en religös sammanslutning som står bakom projektet "Bible of all Languages". (Lotten försa sig allt där när hon råkade nämna Bibeln.)
Men detta är inte allt. Projektet "Bible of all Languages" sponsars av ... just det: "Projekt Runeberg".
Om denna "Runeberg" vet vi egentligen inte mycket, men han antas stå bakom en spritt upprop till väpnad kamp känt under namnet "Fänrik Ståhls sägner". I detta sammanhang figurerar också en "Lönnrot" och ett svårtolkat dokument känt som "Kalevala". Inom underättelsetjänsten arbetar man just nu intensivt med att undersöka om detta dokument innehåller kodade meddelanden till olika terroristceller.
Här är det också intressant att konstatera Lotten och en "Lina" uppmanar 'någon' eller 'några' att läsa Topelius. Mina kontakter på SÄPO har nämligen visat mig dokument på ett samröre mellan just en "Runeberg" och Topelius. Kan Lina dessutom vara en pseudonym för Lotta Svärd (en ökänd och i åratal jagad terrorist) ... jag varnar er, något fruktansvärt är på gång!

Dagens bloggtext måste alltså vara skriven av konspirationsteoretikern på modet: Dan Brown (Senaste roman: The Runeberg Circle).

Lotten Bergman

Heureka, Magnus!

P: (oj, kolla, det var inte meningen, nu gjorde jag en ny sorts smiley med stora näsborrar) -- jag börjar om.

Ssssschchhhhh, P! Du får inte avslöja att det är jag som är jag.

magnus

Ha -- nu har jag ringat in er!
"P" är "bonden Paavo" och Lina är "Elias Lönnroth" (vilket uruselt anagram) och ... (håll i er) Lotten är inte alls Lotten utan naturligtvis "Lotta Svärd" (där blev jag lurad ett litet tag).

... men var har hänt med Lotten? Kan talen 3, 7 och de talande fåglarna ha något med saken att göra?

Och så tycker jag att ni andra ska fortsätta och gissa på dagens bloggtext.

kristina

Yr av sago-referenserna som härjar genom hela bloggen måste jag sätta mig ner och ta mig för bröstet. Hur reder man ut vem som skrev vad? Det vore lite fult att erkänna endera av Bröderna Grimm som sagoförfattare, emedan de bara var nedtecknare. Gamle HC ligger såklart bra till, det finns en anstrykning av sarkasm i texten som rimmar finfint med honom.

Men de talande fåglarna får jag ingen ordning på.

Jag går och lägger i tvätten så länge och gör er uppmärksamma på:

"Därför kan jag skriva sagor hela dagarna utan att bekymra mig över försörjningen."

som knyter direkt an till frågan i början. Det här torde alltså vara en bloggare utan penningbekymmer.

aequinoxia

Och det passar väl inte riktigt in på HC Andersen..? Det är dessutom en bloggare utan penningbekymmer som ofta får frågan om var hans/hennes pengar kommer ifrån. Och som svarar med en luddig undanflykt... Walt Disney? Som "stal" sagor och gjorde dem till sina?

Cecilia

Och jag har hakat upp mig på den ludna frun... Finns det nån fru som det visade sig var en björn? *det är en halv bjällerkrans långt borti fjärran som skramlar i mitt minne*

Och detta skrivet av någon utan penningbekymmer, som kristina och aequinoxia också varit inne på...

Neej, jag kan inte ens gissa... Men tycker att flera av de andras gissningar verkar vettiga.
*Inväntar nyfiket facit*

Lotten Bergman

Jag sitter stum av beundran inför alla era förslag. Och det tycker min man är besvärligt eftersom han behöver ha svar på massa frågor om vinterstövlar just nu.

Villervalla

Gud vad folk är SMARTA! Är folk så där smarta, generellt sett? Jag känner mig strax under medelmåttig. Jag skulle gissa på bröderna Grimm men nu törs jag inte längre. På a svarar jag b och på c vet jag inte.

Pelle g

Nu vet jag inte vad jag ska tro. Innan jag läste igen posterna här ovanför var det självklart bröderna Grimm. Nu vet jag inte, alla dessa smarta funderingar och teorier om texten. Börja känna mig som Di leva. Vem ska jag tro på, tro på...

kristina

Just ja, nu minns jag det där med ungefär en halv. Som om det blev mycket lättare. Det pekar ju på en broder Grimm, men jag tycker fortfarande inte att de gills som skribenter.

magnus

Oj -- nu börjar hjärncellerna arbeta. Heja på: kristina, aequinoxia & Cecilia m.fl.

Och så en liten önskan inför julen:
Appropå bilden på bloggtröjan (med Lotten i). Kan ni inte göra bilden lite interaktiv? T.ex. kan man sätta en dusch ovanför och se vad som händer -- eller (eftersom det är kalendertider) så kan man fixa en lucka på tröjan där bloggtexten sitter. Skulle vara spännande och se vad som finns där bakom.

PS: Jag tycker också att den där hustrun verkar väldigt luden ... och det finns ju ett Selma Lagerlöf-spa där uppe i Värmland (där man säkert kan bli både vaxad, elektrolytad och lasrad). /DS

aequinoxia

Och allt som Kristina sade sist gäller ju Asbjørnsen & Moe också...

Tiila

Walt Disney tror jag på!
Kalle Anka är en väldigt talande fågel, även om det kan vara svårt att förstå vad han säger!
Knattarna är enklare.
Walt Disney hade ju en del pengabekymmer i början av karriären även om det så klart gick bättre sedan.
Men varför skulle han vara halv?

Googlade på Sagor och rik och fick upp: Tage Danielsson!
En intressant loop som säkert har med den röda tråden att göra!
Kanske för att han var till hälften sagoberättare(med andras sagor, men ändå)och till hälften tecknare? Vad vet jag, jag gissar bara!

Tiila

Jag har bekymmer med det grammatiska idag. Googlingstycket skulle komma sist var det meningen!
Jag ska aldrig mer påpeka något enda stavfel som du naturligtvis inte kommer att göra Lotten!

rosman

Selma L börjar låta som en alltmer tilltalande hypotes. Hon satt ju och jäste på Mårbacka och behövde inte så mycket pengar, medan HC levde tarvligt. Det finns också något oerhört sagotantmässigt över henne som trots allt också innehåller HC:s specialitet, tårar. Jag börjar därför luta åt Selma, delvis för att jag i botten är värmlänning i botten och måste supporta denna tynande landsända.

magnus

Den där gåsen Akka var väldigt pratglad.

Selma RULES!

Philip

Fint Lotta om du fått besökare från Finland, det här är ju den bästa sysslan i väntan på tomten. Speciellt nu när det namedroppas med finska skalder. Jag har sett Lina i verkligheten och kan vittna om att namnet inte är något anagram för Lönnroth. Däremot kommer både Lina och jag från Runebergs hemstad (vilken är den? Därom tvistar man fortfarande). Visst hade Topelius för övrigt häxor.
Jag gissar ändå, mycket okvalificerat, på Grimm-bröderna.

Lotten Bergman

Philip:
En gång när jag födde barn, envisades barnmorskan med att kalla mig Lotta. Jag ställde då henne i skamvrån och födde barnet på egen hand. Bara som en varning ...

Lotten Bergman

Den blyga Gunilla återvänder i min mail:

Citat:
"Jag anser bloggaren är Wilhelm Grimm, dvs hälften av Bröderna Grimm. (Eftersom han var huvudansvarig för sagoinsamlandet.)

Ledtråden om de tjattrande fåglarna påminner mig om tillverkningen av Askkungens balklänning. Jakobs arbete med spåkvetenskap är ju helt i Lottens linje.. Röda tråden, hm.

Bröderna var även politiskt aktiva , ingick i en radikal professorsgrupp "Göttinger Sieben". Där har vi ju 7:an igen.

Jag har en alldeles särskild relation till Bröderna:
När min man och jag på våra tyska strövtåg passerade Göttingen, hade de en utställning om dem i Universitetsbibliotekets läsesal - dit jag
avancerade på det gungande trägolvet med mina trätofflor, och blev hövligt men bestämt utvisad."

Slut citat.

Lotten Bergman

Även Tiila har inkommit med hemligstämplade önskebloggare via mail! En önskan hon har, som jag inte tänker hålla hemlig är:

"Fram för fler fiktiva personer i julkalendern!"

Philip

Oj! Jag som previewade och allt.
Ska ej upprepas.

Charlott

Jag kan i alla fall nöjt konstatera att även andra går på min linje om Grimm... Jag var väldigt osäker där imorse... Men det är jag iofs fortfarande!

magnus

Den där 'blyge' Gunilla råkar väl inte vara Lottens svärmor? I så fall tycker jag hon kan få en egen bloggtext att fundera över, så att vi andra glatt kan få fabulera runt för oss själva. Jag som ett litet tag trodde att jag lyckats sälja in Selma som ett nästan seriöst förslag.

PS: Hur blir det med den där interaktiva tröjbilden? /DS

Lotten Bergman

Magnus:
Min svärmor heter Gunilla och lusläser bloggen. Men hon har då aldrig varit blyg, det ska gudarna veta.

Idén om interaktiv tröjbild: den föll på det där med vattnet. Om tröjan hade krympt bara 1 % hade jag dött en sådan där död som de dog, de där damerna i korsett förr i tiden.

Kungen

Astrid Lindgren eller Walt Disney. Slut.

Lotten Bergman

Kungen har ingen verkställande makt, så han kan ju inte bestämma att det är slut.

Måste bara påpeka att jag tycker hemskt mycket om era välformulerade försök att sätta krokben för varandra.

R.R

Gösta Bergling?

Lotten Bergman

Stiltje. Det är i detta läge på fester som har gått i stå som någon vrålar "Janssons frestelse i köket!!!".

Tiila

Vem uppfostrade Mowgli?
Det borde varit någon luden mamma som säkert var hustru till någon också. Jag tror iofs inte på Rudyard Kipling men återkommer raskt till Disney.

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.