« Facit till 7 december | Main | Facit till 8 december »

den 8 december 2005

Comments

aequinoxia

Oh, det här låter väldigt engelskt. Tweed, mord och precisa klockslag tillsammans med England ger... Agatha Christie? "Ur led är tiden" är väl i och för sig ett Shakespeare-citat - Hamlet om jag inte minns fel - men resten låter ju inte så Shakespeare.

Tiila

Det måste vara Agatha!
Tweed och te, frisyrer i mängd och en himla massa beskrivningar av anletsdrag i kombination med mord knasiga namn, en överste och trasiga klockor måste helt enkelt vara Agatha.
Eller är det kanske Hastings?

rosman

Agatha C, rakt ur den gamla dammiga skolbibliotekshyllan på Katrinedalsskolan i Karlskoga, eller? "Tio små negerpojkar" är en av de få böcker som jag faktiskt läst två gånger, och jag mindes ändå inte andra gången att mördaren var just...hm...äsch, nu har jag glömt det i alla fall. Butlern?

Hasse

Utan att titta på andra kommentarer gissar jag: Agata Christie. Mordlekar i en sådan typisk engelsk miljö bara måste vara det.

Hasse

På tal om stavning så kan jag anföra Agata som bevis på att jag inte tittat.

Helena

Jag tror också att det är Agatha. Men bara för att avvika så gissar jag på Dorothy Sayers. Det (enda?) som talar för henne är väl att många av hennes historier kretsar kring klockor och tidpunkter.

Björn

Agatha Christie! "Härmed meddelas att ett mord kommer att äga rum..." är lånat från "Ett mord annonseras".

Charlott

Jaha, Agatha Christie förstås. Namedropping verkar ju gå hem hos Lotten (ja jag vet, jag tar till alla knep nu, men jag är desperat! ;0) ) så jag ska kort redogöra varför det inte är någon annan av de brittiska damerna... Min favorit Margaret Yorke skriver ju mer om nu nutid och mindre om tweed. Dessutom tar hon alltid död på någon make... PD James vill gärna ha med en präst i sammanhanget, och han saknas här. Däremot kan hon mycket väl skriva om tweed... Ruth Rendell är det inte alls, för hon skruvar inte till det sådär - men tweed har dom iaf i tv-serierna! Val McDermid kan det inte heller vara - hon är för modern och butch! Och inte är det Mo Hayder - som Olle introducerade f.ö..

Oj, nu måste jag hjälpa en kollega med att få in webradion.

MEN i sann Agatha-anda så kommer här en twist! Jag tror inte det är en kvinna utan en man som bloggar idag!

Sir Conan Doyles Sherlock Holmes brukar ju alltid få till konstiga lösningar på sina mysterier, så jag gissar på honom!

Over and out

aequinoxia

Chanandler skulle kunna vara Miss Chanandler Bong, och då är vi genast i New York, inte i England. Om vi då flyttar oss ännu mer västerut skulle tweed kunna referera till Rupert Giles. Det blonda krusiga håret är väl Buffy själv då (nja...) även om hon aldrig skulle få för sig att klä sig i tweedkjol. Robusta kvinnor, tydliga klockslag och mycket frisyrer. Samt mystiska och bisarra mord. Klart det är Buffy the Vampire Slayer och hennes Scooby gang. Så då får jag gissa på Joss Whedon! Teve är också litteratur. Hehe.

Pernilla

Hmm, är det Agatha Christie eller hennes Miss Marple som bloggar...

Eftersom det saknas alla de där franska uttrycken som Hercule Poirot slänger omkring sig så är det inte han som bloggar. De där franska uttrycken är för övrigt rätt besvärliga för mig som läste tyska i skolan... vet ju aldrig om jag missat något viktigt. :-)

Citatet är stulet från ett mord annonseras, fast där skulle mordet äga rum på Little Paddocks fredagen den 29 oktober.

Överstar och andra avdankade miltärer brukar det krylla av i Christies deckare. Så även koftor och tweed. Och stickningar och korkade flickor som hjälper äldre damer hemma.

Efter att ha skummat igenom övrigas gissningar väljer jag att gissa på Miss Marple, det får ju inte bli allt för enahanda här.

(För övrigt så hörde jag på tv (Carin 21:tretti) igår att pusseldeckare (typ Chrisite) var Freuds favoriter.)

Bo Öhgren

Den engelska damen och deckarförfattaren Agatha Christie är inte min gissning utan mitt svar. Jag har inte läst mycket av henne men åndå tycker jag att teet och titlarna påminner om deckardrottningen.

Emi

Hm, för att stämma in i kören - Agatha Christie? Eller har du dragit en riktig luring här?

Helena

Jag märker att jag har utvecklat en slags taktik - jag läser Lottens ingress, lossar pannans veck med viss handgriplighet för att liksom skaka fram några associationer, sak samma vilka. Sen läser jag med detta associationsfilter på några rader och si! Idag säger mig mitt sjätte sinne (eller min välutvecklade slutledningsförmåga) att det MÅSTE röra sig om Agatha Christie!

/ingrid

Måste börja hålla mig vaken om nätterna och skicka mitt svar 00:03, för att komma så här vid tio och tvärsäkert gissa Agatha Christie ger inte samma effekt. Det verkar bara som om jag härmas vilket jag ABSOLUT inte gör. Te, tweed, reservoirpennor, ett och annat mord och kvinnor som tituleras Miss eller Mrs = Agatha. Tweed, mord, anglofili (som ju alla som jobbade på NE i dess guldålder alp--ass vet vad det betyder) plus adliga titlar hade fått mig att svara Elisabeth Georges. Rosman: jag gillar formuleringen häromdan om att i botten är du värmlänning i botten. Så kan det också vara ibland. Botten.

Helena/Cruella

Yyyyyk! Ser att jag har en namne, en med en Mycket Underlig Hotmailadress *tittar strängt* Helena 1 döper härmed om sig till Cruella.

Hanna

Nu ska jag gissa utan att först ha läst alla andra förslag. Har hoppat över gissningsmomentet de andra dagarna då det ändå bara känts copycat-igt att skriva som alla andra. Tweed, mustasch, mordlek och massor av Mr och Miss. Kan bara vara Agatha Christie...

Stina

min dåliga deckarerfarenhet säger dock inget annat än Agatha Christie.

magnus

När jag läste dagens bloggare fick jag en deja vú-upplevelse. En sån här berättelse är rena arketypen för en anglosaxisk deckarhistoria -- den är neurologiskt hådkodad i anglosaxer från födseln ... och eftersom våra europeiska förfäder tyckte om att resa runt och hälsa på hos varandra, så har vi väl alla en liten anglofil i oss. Detta för oss snarare till Jung och hans arketypiska nationella-etniska myter ... usch, det börjar bli riktigt obehagligt, och det kan ju en klassisk anglosaxisk deckare inte vara -- på sin höjd lite irriterande om det innebär att man missar 10-teet (vilket jag nu håller på att göra).

PS: Hur stavar man till 'deja vú' och '10-teet'? /DS

Lotten Bergman

Emi: heja heja! Kan du inte komma med några riktigt virriga gissningar?

Chalott: hajforskare slash deckarkännare -- vilken fantastisk utredning!

Aequinoxia: du kan dina New York-vänner du!

Alla: ge inte upp, gissa på! Ni som är bombsäkra kan förstås fortsätta att vara bomsäkra och istället fundera på den röda tråden som slingrar sig mellan alla 24 bloggarna.

Jag saknar rimmen, limerick-Ami, hallå!

(Även jag har förresten glömt hur det egentligen var i "Tio små negerpojkar".)

Carin Bräck

Det är ju hopplöst det här, jag får ju hålla mig vaken om natten om jag ska ha nån chans att gissa utan att fnuttioåtta mänskor gissat samma sak för. Men jag säger Agatha Christie i alla fall, och associerar till Ett mord annonseras.

kristina

Jag skummade i natt, i halvdvala, och konstaterade rätt snabbt att det måste vara Sherlock Holmes eller Agatha Christie. Såhär på morgon.. förlåt förmiddagskvisten är det Agatha som gäller, det där med att annonsera mord i förväg samt att ideligen hänga upp sig på klockslag ringer en hel mängd klockor. Ingen väckarklocka dock, bara samma gamla felringning på UNT.

Lotten Bergman

Helena/Cruella -- jag har stenkoll på er, kan era ordvrängningar och för noggrann statistik över mailadr ... hm. Not. Välkommen alla Helenor!

Ingrid: a-ale, alf-ano, anp-ass, ast-bau, beu- ... ja.

(Förlåt, det där var inte alls bloggargåte-relaterat utan bara de encyklopediska arbetgränserna som varade i sexveckorsperioder i slutet av 80-talet. Det blir Julkalendertemat 2006, förstås. Intresseklubben antecknar febrilt.)

aequinoxia

Så här stavas i alla fall déjà vu...

Lotten Bergman

Carin: i morgon kommer bloggaren att läggas ut vid halv nio på morgonen! Men morgondagens är så svår, så svår, så ingen kommer att klara den.


Ami

Hon var en ettrig ragata
vår deckardrottning Agatha
Hennes röst är så len
när nån klubbas med sten
och hon bildat om våldet får prata

Olle Bergman

Har ni tänkt på att kexhäxa blir Ragata Crispy på engelska?

Lotten Bergman

Ni är nu värda hur mycket beröm som helst! Förutom t-shirten som plommonstopet väljer ut, väljer jag något extra till tre utvalda ikväll!

Röda tråden, röda tråden!

Magnus: nu ska jag gå och dricka 11-teet. (På svenska stavas denna ädla dryck inte längre the eller thé.)

Den verklige tekännaren
tillagar sitt te sålunda:
den verklige tekännaren
gudskännaren människokännaren
sköljer själarna ordentligt
med kokande vatten.

Karl Vennberg, Den verklige tekännaren (i Halmfackla, 1944)

Jisses, vilken djuping. Jag häller vatten på parfymerat Earl Grey, så får det vara bra med det.

/ingrid

Men Lotten, har du inte övergått till roibuste efter min kampanj? Rött te -- röd tråd? eh, nä förresten.
Om man vill läsa detektivhistorier där det dricks roibuste kan man göra det, för Alexander McCall Smith har skrivit flera stycken (Damernas detektivbyrå till exempel).

Cruella

Lotten, Lotten, tro henne INTE. Rooibos smakar, precis som detektivdamens sidekick Mma Makutsi hävdar, som "rat droppings". Håll dig till bergamott!

/ingrid

Elegant stavning, Cruella! Rooibus, hå hå.

Tiila

Jag känner att det är dags byta gissning från Agatha (Det börjar bli fullt i den hörnan), och övergå till hennes rollfigur Hastings istället.
Som nämnts är jag för fler fiktiva personer i julkalendern så nu får jag ju föregå med gott exempel.
Här kommer en genomgång av misstänkta i sann Agatha-anda:

Tommy och Tuppence hade varit en originell och trevlig gissning. De arbetade dock alltid i par och som före detta agenter var det väldigt mycket spioner och militära hemligheter i deras mysterier.

Man skulle kunna tro på Miss Marple men Miss Marple ägnade sig mest åt mord i grannbyar och hos bekantas bekanta.
Förekomsten av en divan tyder på att detta mord begåtts i ett hem med gott om pengar och då är Hercule och Hastings troligare.

Det skulle kunna vara Hercule.
Att det inte förekommer några referenser till stiliga mustascher, varm choklad, "sirop" eller de små grå och att inte Hercules förträfflighet nämns en enda gång gör att jag inte tror på att det är han som har skrivit denna blogg.

Hastings verkade tillsammans med Hercule Poirot och är den som vanligen är berättare i dessa böcker. Skriver väldigt ofta med reservoirpenna kan jag tänka mig. Han antecknade också alltid medan Hercule höll allt i huvudet.

Hastings it is!

Ragata Crispy fnittrade jag gott åt!

Cina Lantz

Gissar på........... Agatha Christie..... kort o gott.

Pelle G

Att det är Agatha Christie är ju säkert eller är det Jack Higgins. Eftersom Tweed, brittiska underrättelsetjänstens chef nämns i inledningen.

Lotten Bergman

Dagens smartaste villospår kom Pelle G just med!

Cecilia

Agatha Christie måste det vara när jag kom in i texten! Men ledtråden i gårdagens facit och ingressen fick mig att tänka på James Joyce (som jag inte heller läst).

Bloggblad

Grå lockar och koftor! Måste vara Agata. Den första deckare jag såg på bio var en svartvit gammal inspelning av ...(tiden? var det 4.50?) till Paddington.

Jag har missat att du skaffat dig blogg med kommentarfunktion. Illa!

Kungen

För många smarta villospår leder snart in författarinnan på ett helt nytt spår, vilket gör att rätt svar inte alls är rätt svar, utan istället fel svar. Och att i sin tur att det är fel svar som faktiskt är rätt. Hon som är så smart och klok kan troligen förvandla (i sitt eget huvud) dagens - och säkert andra dagars också - blogg till vilken författares som helst, allt för att ingen ska vinna någon t-shirt.
Alltså gissar jag, för att vara helt säker på att ha fel, på "Gunde Svan" av Gunde Svan. (Så långt kan förvandlingen aldrig sträcka sig i alla fall.)

Mirre

Agatha Christie no question about it!

Yvonne

Pseudonymen Mary Westmacott är väl inte lika känd som Agatha Christie själv, men någon av dem måste väl ha bloggat idag.

Lotten Bergman

Även Blyga Gunilla ligger vaken på nätterna och funderar över julkalendrar och dess röda tråd. Via mail får jag:

Citat:
"I natt, när jag vaknade av min resthosta, kom jag ju på den Röda tråden:
Alfabetet:
I the jury ( AJ...)
Blyton
Cederholm
Danielsson
E?
Frank
Grimm

Ja, var Lundell kommer in får vi väl se
Men så kommer dagens missräkning:

Ja, interören verkar ju som de flesta observerat typiskt Agatha - A - och C har vi ju redan haft!
Men vänta!
Nu minns jag ju!

-- Peter Wimsey undertakes to disguise himself and enter into an advertising agency in order to investigate the death of Victor Dean, a man who, it becomes evident, was certainly deserving of death. In her biography, Barbara Reynolds points out that this book is fondly reminiscent of Sayers' own time spent with Benson's, the London advertising firm where she worked during the early years of her career. It also features Wimsey's skill at cricket actually giving him away to a member of the firm, who realises that he is watching none other than 'Wimsey of Balliol'. --

Men så såg jag av Pernillas inlägg, att ja, Agatha har tydligen också skrivit om ett Annonsmord.

Ja så det får bli Agatha Christie då - men där rök nattens snilleblixt!"

Slut citat.

aequinoxia

Den röda tråden, var det ja... (Minns ni teveprogrammet med Pekka Heino, förresten?) Det har ingenting med kön eller ålder att göra. Någon lever, de flesta är döda. Alla är européer utom en. Någon föreslog "Lottens väg till litteraturen" vilket låter vettigt - förutom att det då måste vara i fel ordning. Ingen är nobelpristagare. Kommer det en sådan på Nobeldagen, kanske? Är alla filmatiserade på något vis? Är det bloggarna eller deras böcker som hänger ihop?

Herr R

Agata onekligen. Men det känns en aning uttjatat att komma dragandes med henne så här som nummer 48 i ordningen eller vad jag kan vara.

Min vinnartröja från den 5 december kom med posten idag. Den sitter som en smäck (eller tröja då kanske snarare...).

/Herr R

Herr R

Jag glömde ett h. Men det bjuder jag på.
(Rimmar piffigt.)

Charlott

Jaha Herr R, läska bara oss andra om ännu inte har korvat åt oss någon tröja... Själv har jag gett upp efter dagens gissning och funderar mer på vad den treåriga Junis kan vilja ha i julklapp och födelsedagspresent... (Dom arma tvillingarna fyller år den 30 december!). Brorsan Frans får en tuff Spindelmannenbil, för moster inser att om dom får fler hajsaker detta året så lär det komma ett uppror mot hajarna snart! Ja just ja, boken "Hajpuss" är ju redan införskaffad...

Emi

Man skulle naturligtvis kunna gissa på Ture Sventon (Åke Holmberg), men endast om man byter ut vissa (alla) bärande element i texten. Och det känns dumt. Nästa tankesteg är att man kan utnyttja Chanandler-parallellen och gissa på att bloggaren är Raymond Chandler/Philip Marlowe, den typiskt brittiska tweeden till trots. Dock känns Agatha fortfarande mest rätt.

Hasse

Nu ska det gnällas. Denna dag på jobbet har varit helt miserabel. Dåliga nyheter har bara staplats på varandra. Då är det läge för lite allmänt gnäll:
1. Först på mig själv: Hur in i h-lv-t- kan jag missa Bröderna Grimm när jag större delen av mitt liv bott på Bröderna Grimms väg. Skandal!
2. Sedan på webmaster: Apropå röda tråden. Bloggarna ända tillbaka till 1/12 borde vara åtkomliga för seriöst ”röda-tråden-studerande”.
3. Därefter på Lotten: Någon skrev häromdagen att Lottens julkalendersblogg kostar tid och koncentration om man skall hålla sig à jour (åt fanken med ev. felaktiga accenter). Jag föreslår att vi kollektivt stämmer Lotten på kostnaden för förlorad arbetstid. Jag känner en bra advokat.
4. Sist får vi vända detta gnäll till lite mer positiva tankar. Förslag: på denna blogg träffas uppenbarligen en massa intressanta, intelligenta, trevliga, spirituella, snygga (?), pålästa osv. människor. Borde inte Lotten bjuda in alla dessa på en julgransplundring?
Ja, jag vet att punkt 3 och 4 kan verka lite motsägelsefulla. För att inte tala om punkt 2 och 3, men man behöver väl inte alltid vara så himla logisk.

maruschka

Efter 45 kommentarer från alla som tydligen inte haft något annat att göra på förmiddagen så känns det ganska överdrivet att ens försöka gissa, så jag talar bara på detta vis om att jag äntligen hittat hit, och återkommer med framtida gissningar istället...(Agatha?)

Tindra

Hasse är jätteklok tycker jag. Börjar nästan misstänka att han är en kvinna ; )
PS. Fast, det där med att föregående bloggar inte kan kikas på var ju lite fel. De ligger ju där så fint klickbara i den lilla almanackan uppe till vänster.

Hasse

Men oj, kunde man klicka där? Det visar bara vilken bra dag jag har.

Ica

Hihi, jag tänker på Basil Mus när jag läser den här texten. Smärre känsla av disneynostalgi, men jag håller nog med bunten idag, utan att ha läst för mycket av denna författare känns det ändå så. Om nu ändå Basil vore bloggare, men Agatha Cristie

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.