« Facit till 8 december | Main | Facit till 9 december »

den 9 december 2005

Comments

Carin Bräck

Och när jag för allra första gången kommenterar utan att en massa mänskor gissat alldeles rätt före mig så har jag inte en aning. Inte ens en liten gissning, huvet skramlar tomt som ... nåt tomt. Nåt måste jag ju skriva men vad? Nej, jag kan inte! Attans!

Charlott

Bara för att komma med dagens första gissningar - och kanske leda de andra på viloospår medans jag klurar vidare! - så drar jag till med Charles Bukowski! Eller kanske Hunter S Thompson som tog livet av sig i februari...

Lotten Bergman

Bra, Carin! Friskt vågat, först i mål!

(Men den är lite klurigare. Jag kommer förstås att presentera ledtrådar om jag märker att alla stupar som du.)

Alla: en liten, liten, svåråtkomlig ledtråd finns i gårdagens kommentarer!

Lotten Bergman

skvcsfv?

Plötsligt -- utan att jag har bett om det -- måste man skriva in en sådan där suddig bokstavsverifieringskod när man skriver en kommentar. Det är väl ok ... men jag skriver fel hela tiden och får backning och bannor av systemet.

Är det bara jag som är skumögd?

aequinoxia

Jag satt och klickade på uppdateringsknappen som en galning runt halv nio. Börjar vi bli beroende? Jag kommer inte heller särskilt långt... Min första känsla var Steinbeck, men jag kan inte motivera det. Ännu. Jag är fast i USA, i alla fall. Sydstaterna någonstans eller Californien.

Björn

Det här var svårt. Allt pekar på en amerikan, men finns det pungråttor i USA?

En gissning tagen ur luften. Jag ska villigt erkänna att jag inte har läst boken eller författaren (han skrev visst bara en bok av betydelse), men den har rekommenderats för mig: "Catcher in the rye" av J.D. Salinger.

aequinoxia

Klart det gör! Opossum. Jag har ju läst "Catcher in the rye" men minns inte ett dugg. Jag tyckte i alla fall inte om den... Texten "låter" som en översättning, förmodligen från engelska. Ledtråd i gårdagens kommentarer? Hmmm... Postmodern historierevisionism, eller hur var det? Marxism och Bourdieu...

Lina

Å nej, igår var det så lätt att jag inte ens iddes kommentera med en gissning efter 50 Agatha Christie-svar, och nu sitter jag här och vet ingenting. Tänkte först på Hermann Hesse men märkte ganska snabbt att jag var i fel världsände och fel tid. Och den världsändan och den tiden som jag tror det rör sig om är jag skämmigt dålig på. Så, ute på mycket hal is och rodnande av läsluckor gissar jag på... Jack Kerouac.

Charlott

Pungråttor - opossum - finns i norra USA. Lite Steinbeckaktigt är det. Man kan t.ex. se kopplingen till Kalifornien: Guldkusten, mexikanare... Men han var ju varken brännvinsadvokat eller kvacksalvare utan hobbymarinbiolog! Hängde med den legendariske Ed Ricketts. Som f.ö. lär ha gått hädan tämligen smärtfritt genom att bli överkörd av tåget på väg hem från krogen...

Lotten Bergman

Ah. Alla är inte helt fel ute.

Helena 2

Tycker det låter väldigt mycket som Groucho Marx. Antalet bröder stämmer ju också.

Helena 2

"Alla är inte helt fel ute". Jag tror att Lotten där finurligt nog syftar på Aequinoxias kommentar om marxism.

Lotten Bergman

Jag hade glömt kvar ett par siffror som inte hörde till bloggaren mitt i texten. Dem har jag tagit bort, för de hade verkligen ingenting med saken att göra!

(Fast som förvirring satt de rätt bra, där de satt.)

Loussan

Det skulle kunna vara Holden (Salingers Räddaren i nöden), för det där med "Alice" - Phoebe heter hans lillasyster, hans musa, hans stöd i världen. Men han har inga bröder. Jag gissar på Kerouac, och därmed förstår jag varför jag aldrig har läst Kerouac.

Helena 2

Siffrorna var kanske ett villospår, men både Margaret Dumont och Tallulah Bankhead är väl i högst substantiella ledtrådar (särskilt Maggan är ganska substantiell). Jag fattar inte varför ingen mer tror på Groucho!

aequinoxia

Upton Sinclair är fel del av USA och Sinclair Lewis är för intellektuell.
"Alla är inte helt fel ute" borde betyda att de flesta av oss inte ens är nära, medan någon har kommit en liten bit på väg, förmodligen utan att inse det själv...

Petra

Okej, här kommer min gissning: Halvan! (Stan Laurel).

Han var en av fem bröder (visserligen nr 2 men det bortser jag helt ifrån), och hade ihop det med en Mae - Maggan?

Dessutom tycker jag att ingressen är en rätt bra beskrivning av en "Helan & Halvan"-film!

/ingrid

Malcolm Lowry, amerikansk alkoholiserad författare som i Under vulkanen skrev om en amerikansk alkoholiserad konsul i en mexikansk by, är min gissning i dag. Konsuln skriver brev till den vackra svekfulla kvinna han älskar och är allmänt under isen. Eller vulkanen, minns inte riktigt. Pungråttorna och de musikaliska inslagen får jag inte riktigt in i sammanhanget, väntar ivrigt på Lottens kommande klargöranden.

Cruella

Vansinniga amerikanska bröder var av en ståtar med mexikansk mustasch (OK, fri tolkning), låt vara i en urna. Det måste ju bara vara bröderna Marx, eller typ en av dem. VEM överlåter jag åt andra, jag har aldrig lärt mig vem som är vem.

Pernilla

Jag måste gissa på Groucho Marx. När jag läste det första stycket poppade bilden av Groucho upp i huvudet på mig, och sådant kan jag ju inte ignorera.

Att sedan brödraantalet stämmer och miljön känns som tagen ur en "marxistisk" film förstärkte bara bilden.

Tråkigt bara att andra hann före - så går det när man måste jobba också. :-)

Lotten Bergman

Att ingen gissade på Halvan när det var halva Bröderna Grimm i förrgår, är väl konstigt?

Pungråttorna och musiken kommer du snart att förstå, Ingrid!

Vet ni varför det är lite svårare idag, hörni? Jo, jag har sett till att eliminera allt som kan googlas fram utan att pannan läggs i djupa veck. (Moaaahahahahaaaa!)

Nu rynkar ni näsan kollektivt. Det där gillade ni inte. Ni vill googla. Faktum kvarstår: denna bloggare är inte svårfunnen egentligen, det är bara svårt att googla fram hennom.

Cruella

GOOGLA FRAM????? Vilket jädrans fusk, på mina ära. (Att jag är en sån ortodox moralist förvånar antagligen andra ännu mer än mig själv).

Lotten Bergman

Cruella! Jag kan erkänna att jag själv är en ortodox fuskare.

konsum (aka magnus)

Otäckt det här, pulsen skenar och magen börjar fladdra ... jag känner igen tonen i texten (absolut USA!?). Men vi flyttade för över ett år sedan och alla böckerna ligger fortfarande nerpackade i lådorna, och i vilket fall som helst är jag ju på jobbet nu ... och så tror alla att jag bara försöker göra mig märkvärdig (och det är jag ju för jag har läst 'Catcher in the rye' -- på engelska).

Fan också -- nu måste jag ju gissa ... Paul Auster ... och idag måste jag faktiskt se till att sköta jobbet - så vi ses ikväll (eller snarare skrivs).

PS: Jag vill vara med och stämma Lotten. Mina punkter är: (1) Anstiftan till mord på en hel familj (jag har ju inte haft tid att byta till vinterdäck på bilen pga den här bloggen); (2) Överlagt dråp (om jag inte lugnar ner mig snart får jag väl en hjärtattack). /DS

aequinoxia

Jag tror inte bara att det har med googlandet att göra, faktiskt. Det spelar ganska stor roll vad man har läst för böcker... Därmed inte sagt att man kan lista ut författaren bara för att man har läst en bok av honom eller henne, eller att man inte kan göra det för att man inte har läst något, men jag tror nog att det har relevans.

Olle Bergman

På tal om att googla -- jag kunde inte låta bli att leta fram ett recept:

"Place opossum in deep kettle, add enough water to cover well and cook well without sticking or scorching. Add l medium onion peeled and cut in half and l medium apple (not peeled and cut in half), salt to season according to size of opossum."

Läs den spännande fortsättningen här.

Ami

Idag går jag verkligen bet
detta är inget som jag vet
Jag får skylla på allt snor
som i hjärnan just nu bor
och förvandlar hjärncellerna till en vidrig liten smet

Cecilia

Fuskar kraftigt efter att ha sett ut som inte ett, utan en hoper frågetecken.
Kollar alltså vad andra har svarat och Groucho Marx verkar inte helt osannolikt.
Heter inte den stora damen Margret, t ex? Och är han inte tvivelaktig advokat/hästdoktor både lite nu och då?

"sextio år och tre veckor" fick mig att tänka på (helt fel, jag vet) Papageno och hans första möte med Papagena. Hon som är arton år och två minuter.

rosman

Groucho helt solklart. Hans skrivstil är en väldans massa oneliners buntade på varandra. Come and buy my tootsi-frootsie-iiicecream!

Karin

Jaja, jag googlade lite för att bli kanonsäker, och då fann jag denna roliga sida:

G Marx, alltså.

För övrigt - Kerouac, Salinger och Sagan var en utmärkt läsning när jag var 19 år, och jag tror att det var de som förde mig ut i världen. Vågar inte riktigt läsa om dem nu, vid 36, men det kanske vore något för jullovet. Har bara ordentlig facklitteratur i att-läsa-högen, vore kanske dags för något som får en att ta bilen och bara köra... (Tills något av barnen vill av för att kissa.)

I vilket fall som helst, det är inte vidare likt Kerouac eller Salinger, men ganska likt Marx.

Rassla med juvelerna, darlingar!

aequinoxia

Pssst! Karin! Tack för länken till din blogg. :-)

kristina

Jag har suveränt noll koll. Förnuftsmässigt tycker jag att kommentar-argumenteringen för Groucho Marx låter utmärkt. Men det är absolut INTE roligt att gissa när man inget vet, så jag väljer en avvikelse idag och en man (amerikan, förvisso) som nog är alltiallo men skribent det vettefan:
Tom Waits

Jag har naturligtvis huvudlösa grunder som alla grundar sig på igenkänningsfaktorn namn i musik. Han har gjort en skiva som heter Alice och i en låt som heter Pony sjunger han "Tallulah's friendly". Han brukar använda Jim men också Tom i diverse låtar (Tom Traubert's Blues) och det finns en låt som heter Martha där han ringer upp en gammal ungdomskärlek. Således. Klart att det är han!

(Okej, för all del, Groucho Marx.)

Lotten Bergman

Sådär som Kristina gör, det gillar jag! Man rabblar upp en hoper ledtrådar som stämmer i varandra som ingick de i en film som Short Cuts, till exempel. Och så drar man slutledningar som kanske är helt vindögda, men vad tusan gör väl det?

Men:
"Alice, Alice, who the fuck is Alice?"

Lina

Nej, min gissning på Kerouac var halvhjärtad (dels för att jag inget läst av honom). Inga tecken på spontan prosa, och orden "brännvinsadvokat", "kvacksalvare" och "yrhätta" lät malplacerade.

Men ouch, vad ni är smarta! Bröderna såklart, och den lilla ledtråden i gårdagens kommentarer.. Groucho Marx medverkade i radioprogrammet The Big Show på femtitalet med Tallulah Bankhead. Mer vet jag inte (visste inte det där heller, så tack för det, google). Önskar mig en bröderna Marx-serie till cinemateket i vår!

Den här julkalendern har en mycket dålig inverkan på mina studier. Vet inte om min uppsatsskrivning lider av att det är så roligt att sitta och finurla över Lottens pastischer och googla sig omkring på nätet, eller om det är så roligt att finurla och googla för att slippa skriva uppsats.

Yvonne

Hmm, knepigt alltså, men det första som slår mig är konstiga namn på ställen som ligger i utkanten och mystiska maträtter, för att inte tala om förolämpningsväckningar. Det påminner mig om Douglas Adams och Liftarens guide till Galaxen. Förmodligen helt galet, men det får bli min gissning idag.

aequinoxia

Eller är frågan snarare huruvida Lina läser Salinger för att vi har pratat om honom här? ;-)

Lena

Den långsamma musiken (som när man skär ägg) måste vara Harpos harpa....(och han är caddien) så får det vara Groucho som skriver bloggen.

Lina

Haha, faktiskt inte, Salinger hör ihop med en kurs i narratologi och lite med min uppsats, så det är ett rent sammanträffande, jag lovar!

Charlott

Hm, alla här verkar ju få det till Groucho Marx så det är väl han då. Mycket finurligt med äggskäraren!

Förresten, får man stilpoäng om man vet att Elvis favoriträtt var ekorre? (Källa: något tv-program som hette typ "Elvis mat" där feta typer gick i skogen och sköt squirrels...)

Lina

Who the fuck is Alice?... Groucho lär ha varit god vän med Alice Cooper. Bild av dem tillsammans här.

Lotten Bergman

Någon ond bloggchef verkar inte gilla långa länkar! Ni som kan html:a kan testa det -- jag ska försöka gå in och pilla lite och kanske laga länkarna.

(Eller så går jag kanske in och censurerar och säger bara "hoppsan så tokigt det kan bli".)

Hasse

Här är det omöjligt att skämma ut sig. Tyvärr har förmiddagen varit upptagen av arbete (det är för hemskt). Jag gissar (helt otittat på tidigare kommentarer) på Kunta Kinte. Om nu någon kommer ihåg honom. Det skall bli spännande att se hur diskussionens vågor gått så här långt.

Lotten Bergman

Charlott: stilpoäng får man så fort man berättar något som egentligen inte har med saken att göra eller när man rimmar eller när man helt obefogat är rolig eller när man förvirrar medtävlarna eller lär alla sina kolleger på firmafest hur man julkalenderbloggar. Samt när man har bott på bloggarens väg.

Hasse

Det här med att man skall fylla i en konstig kod känns inte helt buggfritt!

Lotten Bergman

vxz892

Jag skriver dessutom fel kod hela tiden och får börja om!

Måste ta bort!

Lotten Bergman

Ok, den här vägen kan man ju bo på.

(Testade alltså att göra en riktig länk nu.)

Cattis

Vågar mig på en gissning för första gången efter att ha smygläst! Detta påminner mig starkt om Riddarna vid Dannys bord som jag läste en gång för länge sen när jag gick på gymnasiet. Då är ju författaren John Steinbeck, som jag ser efter att nu ha tjuvläst kommentarerna att fler än jag har gissat på. Eller är det Danny själv som skriver?

kristina

Friskt kopplat är hälften brunnet såhär i julgransbelysningstider.

Om jag tipsar ALLA på ABM:s julfest ikväll, hur många stilpoäng får jag då? Jag kan tänka mig att Kerstin (prefekt) skulle gå i spinn av den här, gammal litteratursociolog som hon är.

Helena 2

Annars kan de som postar länkar själva förvandla långa trista länkar till små gulliga korta dylika här:
www.tinyurl.com
eller här:
www.snipurl.com
Så slipper Lotten hålla på och laga länkar och kan ägna sig åt att att fila på fiffiga kalenderbloggar i stället!
(Smörpoäng?)

rosman

Klarläggande: Personalfesten igår var högst IRL, vilket känns i dagens hår. Vinet stod högt i tak och vi dansade sönder ena högtalaren till den nya stereon. Nakendramer var det dock såvitt jag kunde se lite ont om, och bloggandet pågick bara en liten liten stund efter den australiska buffén med Venusmusslor mm.

En svensk Grouchofanatiker som kan vara värd om inte en gissning så ändå ett omnämnande: Jan Sigurd.

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.