Det här är alltså helt sant!
Ingmar Bergmans mamma hade en kompis som hette ”tant Lotten” och hon var genomvidrig. Genom åren (Laterna Magica kom ut redan 1987) har jag förvandlat detta faktum till att Ingmar Bergman hade en faster som följaktligen hette Lotten Bergman och var det läbbigaste som fanns. Trots att jag gärna hade varit t.ex. Liv, Elsa, Harriet eller någon av de andra brudarna, har jag (på grund av mitt namn?) aldrig vågat kontakta Ingmar. (Lade just bort titlarna här i Julkalendern med även honom.) Å andra sidan, vad skulle jag skriva/säga? Att jag såg King Lear på Dramaten 1984 åtta gånger?
”Å, så imponerande”, hade Ingmar gäspat, och sedan hade han fortsatt med ”Vad sa du att du hette sa du?”.
I texten har jag försvårat för er genom att byta ut ordet sjörövare till Kurt Russel (som hade lapp för ögat i Flykten från N.Y 1981). Tio kronor satte jag in istället för tio öre för att förvirra er tidsuppfattning.
Att Ingmar Bergman berättar om denna äckliga Lotten, beror på att hon ägde ett fantastiskt kinesiskt skuggspel -- som jag inte alls nämner. Det hade blivit för lätt! Dessutom har jag ändrat på Ingmars flöde av ord och gjort uttalandena till regelrätta repliker. Annars är allt fakta från hans penna. Nu hoppas jag bara att karln inte stöter på Julkalendern.
När jag 1984 pryade (aka "praoade" för er ungdomar) på Dramaten, vandrade Bergman omkring i korridorerna. Han ville ha hissen för sig själv, sades det, så en gång kastade både jag och dåvarande teaterchefen Lasse Pöysti oss ut ur hissen när Sigge Fürst (då Bamsefar på Stora Scenen) väste "han är på väg!". Detta var inga divafasoner, har jag läst senare -- han var så dålig i magen och ville helt enkelt bespara oss en prutthiss. (Om detta nu är sant eller ej, låter jag vara osagt.)
Plommonstopet ÅHEJ! Olle! (Själv sitter jag nu på en pub i Brighton.)
Innan jag fyller plommonstopet med lappar så passar jag på att sätta det på huvudet och lyfta det för alla er som hittade hit igen.
Extrapriset går till Carin som rådigt lade ut en länk. Men vem ska vi dra som dagens egentliga vinnare?
*Trum-trum-trum-viiiiirrrrvvvvellll! *
Ami -- idag är det äntligen dags för en tröja! Du skaldade så att även en råbarkad, grovlemmad och hårdhjärtad person som jag inte kunde låta bli att röras till tårar. Och din och Pontus tolkning av "Scener ur ett äktenskap" var ju även den gripande.
Lösningar till obesvarade ledtrådar:
* Ett Chopin-preludium, op. 28, nr 2 i a-moll, spelade en viktig roll i Höstsonaten (1978). Opus 28, 24 preludier, komponerades under George Sands och Fryderyk Chopins dystra vistelse i Valldemosa på Mallorca.
* Nils Poppe och Bibi Andersson bjöd Max von Sydow på mjölk och smultron i Det sjunde inseglet (1957). Poppe bodde i Domsten, en mil norr om Helsingborg.
* I Smultronstället (1957) färdas huvudpersonerna längs E4, från Stockholm till Lund.
Hur dags tänker du lägga ut morgondagens bloggare, Olle? Här gäller det att inte vila på vunna lagrar, det är ju uppenbart.
Posted by: Helena 2 | den 18 december 2005 at 00.08.54
På en trebarnsmorsa från Söder
Nu av stolthet kinderna glöder
Ty en T-shirt så kär
numera hon bär
Och avundsjukan hos andra nu göder!
Posted by: Ami | den 18 december 2005 at 00.10.20
Om inget oförutsett händer så läggs morgondagens text ut klockan 8.30. Gonatt!
Posted by: Olle Bergman | den 18 december 2005 at 00.18.38