Milda Matilda, vad ni klurade idag. Den Blyga förstod omedelbart vem som var hemlisbloggare (därav kommentaren ”Tyst min mun får du socker”), men nöjde sig med att lika stoiskt som jag sitta och följa ert vilda gissande.
När Lisa hade nämnt att det skulle kunna vara en låttext, föreslogs det i gissningarna bl.a. Lars Winnerbäck, Magnus Uggla, Per Gessle, Tomas DiLeva och Marit Bergman. Översättarhelena tyckte sig se Nick Hornby i texten, och eftersom hon brukar ha rätt, följde några efter. Nästan samma sak lyckades Salt med när hon föreslog Virtanen. (Att ni skönjde det lurande pilsnerspråket som var instoppat, tackar jag förresten för.) Men hur kunde ni föreslå Martina Haag – skulle inte texten vara roligare då, hon lär ju vara Sveriges roligaste skribent? Well.
Så slog – tadaaa – Matildas fikarum till med en gammal stöt till bloggare klockan 14.52!
För det var ju Marcus Aurelius (121–180 e.Kr., hjälp vad länge sedan) som bloggade nyårslöften idag. Han var något så märkvärdigt som både filosof och ledare för världens största stat, som sträckte sig från från skotska gränsen till Sinai. Det är som om George W. Bush idag hade skrivit Wittgensteins ”Tractatus logico-philosophicus” eller som om Putin i pauserna plitar på Dantes ”Inferno”. (Nej, den liknelsen stämmer inte alls, men ni förstår kanske vad jag menar?)
Vid sidan av Seneca och Epiktetos var Marcus Aurelius den mest kända företrädaren för den s.k. stoiska filosofin. Det var ”filosofin som strävade efter att göra det personliga livet och människornas politiska liv lika välordnat som kosmos”. Flummigt? Nämen hör här:
Två exempel på stoikernas idéer är
1) självbehärskning och förnöjsamhet
2) skapelsen är god.
Självbetraktelser heter boken (om ni ska googla ska ni söka efter den engelska titeln ”Meditations”). Den allra första svenska utgåvan hade den här ståtliga titeln: Den romerske kejsarens Marci Aurelii Antonini betraktelser öfwer sig sielf. NE beskriver det så här: ”ett verk på grekiska i tolv böcker som i form av en inre dialog innehåller livsfilosofiska meditationer och reflexioner om det egna jaget, andra människor, världen och försynen”. (Ni har all rätt att stöna och stånka och tänka ”kan hon inte hemlisblogga Hjalmar Söderberg eller Virtanen istället?”.) Wow, kolla, fyra skiljetecken i rad!
Trots att den gode Marcus i böckerna verkar så duglig, lugn, behärskad och fylld av pliktkänsla var han förstås ute och krigade lite här och där under nästan hela regenttiden, bl.a. mot germanerna och partherna. Naturligtvis dog han dog i ett härläger i Wien – då kallat Vindobona.
När jag i en ledtråd skrev att Erland Josephson brände sig själv till döds uppe på en ryttarstaty i Tarkovskijs film ”Nostalghia” var det på Marcus Aurelius-statyn i Rom, som har stått modell för nästan alla europeiska ryttarstatyer. (Hur står en staty modell? kan man undra. Blir de andra stayerna stilleben då?) Eftersom Marcus Aurelius-statyn under modern tid har blivit knottrig av luftföroreningar, flyttades den 1981. När den hade blivit totalrestaurerad flyttades den 1990 igen till entrén till Palazzo Nuovo i Kapitolinska museerna.
Det finns några andra berömda statsmän som också har varit framgångsrika författare (eller vice versa):
Winston Churchill – som ju faktiskt fick Nobelpriset i litteratur 1953.
Václav Havel, dramatiker och president i Tjeckoslovakien 1989–92
Mario Vargas Llosa, som var på god väg att bli president i Peru 1990.
Ett Marcus Aurelius-citat ska vi väl avsluta med?
”Det har ofta förundrat mig att fast alla människor älskar sig själva mer än andra så sätter folk mindre värde på sitt eget omdöme än på andras.”
Och så har vi plommonstopsdags! Lite nervöst är det varje kväll, jag är rädd att jag har missat någon, ska ni veta. Nya lappar ska i, halvgamla ska ut, jättegamla ska in ... och Petra som hysteri-gissar på Nietzsche och Luther strax före midnatt borde ju egentligen vinna, men det är ju hatten som bestämmer ... Och nuuuu ... går en t-shirt iväg till … Statistikern! Grattis!
PS. Marie ska ha en eloge för att hon klipper och klistrar in å ä ö på sitt amerikanska tangentbord när hon ska kommentera. Här har du ett par extra: Å Ä Ö + å ä ö. Ett bra ord att spara i urklippen är ”räksmörgås”.
Statistikern är överlycklig! Jag med, för nu slipper vi slåss om min tröja...
Posted by: charlott - The Goblin girl | den 17 december 2006 at 05.20.17
Ett tips om man vill ha in å ä ö är att använda alt0229(å), alt0228 (ä) och alt0246 (ö). Då går det lite fortare än om man klipper och klistrar!
Posted by: Eva-L | den 17 december 2006 at 10.32.13
Bra tips, Eva-L! Ser du, Marie?
Ralt0228ksmalt0246rgalt0229s.
Posted by: Lotten Bergman | den 17 december 2006 at 23.14.22
I delight in, lead to I found exactly what I used to be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye
Posted by: website | den 25 november 2013 at 15.02.50