Lucka 16
Denna dag var fantastisk ur hemlisbloggarperspektiv. Ni samarbetade och gav ledtrådar och lät alla leta på egen hand för att ... det helt enkelt blir roligare så. Flinn berättade att hon till och med hade letts in i kvinnohistoriska samlingarna på universitetsbiblioteket i Göteborg.
Ingela var nog först med rätt spår – men hon mumlade snyggt nog bara lite i skägget. Wickmanskan gjorde likadant, men nämnde (liksom Agneta) bl.a. hur hon tuggade på pennskaftet. Görel hoppade in och gav mig dagens första (men inte sista) skratt:
Allas vår coach BéatriceBeaBeata hoppar med jämna mellanrum in och ger fakta eller ledtrådar så att ingen ska tappa tempo. ”Nordanvinden har ju ett namn, som även förknippas med en nobelpristagerska som var en kvinnokämpe. Kanske diskuterade de henne?” Mhm.
Översättarhelena utbrast: ”Men skrev hon så förfärligt pekoralistiskt, hon från Lund med tv-brorsdottern som passar in i Östen Warnebring-spåret?”
Och jag kan bara tänka: kommer vi någon annanstans än här få läsa ”Östen Warnebring-spåret” och dessutom begripa det? Lovely.
Dagens hemlisbloggartext är skapad med hjälp av stilen i Kvarteret Korpen från 1919. Måhända skiljer den sig från de andra böckerna, men si sådant bryr jag mig inte om i dessa bråda tider. Några saker som ni faktiskt ställde er frågande till är taget ordagrant eller bara förvrängt lite, lite. Från originalet:
- erfarenheter gemensamma med hustrur till busar
- förvånade mig inte alls att bli serverad fisksufflé, lammkotletter, [tiotalet] ostar, käx och bourgogne
- bara för att en är fattig och kvinna
- Jag ser vilka medel ni använder för att påverka mig. Det har ni ingenting för.
- Jag föll i gråt. Barmhärtiga öde, jag hade av alla män i världen försökt lura Mannen Som Inte Går Att Lura.
Fast den där mannen hette i originalet ”Mannen Som Inte Går Att Muta” på just det där sättet med versaler som gör att man läser med ett leende på läpparna. En kvinna beskrevs verkligen som ”liten som ett stenogram”, vilket är förtjusande roligt. Ordet tiotalet hade jag däremot stoppat in som en ledtråd (tiotalsförfattarna).
Till vänster 351 454 underskrifter för krävde kvinnlig rösträtt, till höger Elin Wägner i ett mode som jag verkligen gillar.
Elin Wägner (1882–1949) föddes på ovanvåningen till det som idag är gymnasieskolan Spyken i Lund. (Läs Agnertas kommentar nedan så ser ni hur jag glatt förvränger fakta.) Tre år senare dog hennes mamma i barnsäng och den som då föddes var lillebrorsan som jag nämnde i hemlisbloggartexten. Hans dilemma var att han 1920 fick ett barn med en kvinna som (här är det lite luddigt i källorna) sedermera lämnade barnet i Elins vård. Det barnet hette Giovanni och var halvbror till Ria Wägner.
Elin var en kvinnosaks-, miljö-, jämställdhets- och fredskämpe som var såpass före sin tid att ledamöterna innan hon väl valdes in i Svenska Akademien 1940 grälade om saken i flera år. Hör nu här vad rolig Elin Wägner är – den allra första meningen i Kvarteret Korpen lyder:
Husse mejlade (under sitt riktiga namn, varför jag inte förstod vem det var – Husse är ju bara Husse på samma sätt som att jag har svårt att kalla Översättarhelena för något så fjuttigt som Helena IRL) och berättade:
– Nu har du förbjudit oss att leka med bössor och pistoler och gevär och pansarbåtar och allt sånt. Nu återstår bara att tortera varandra vid pålar!
Elin Wägners arbetsrum. Titta, precis som mitt skrivbord.
Gamle språkröret Birger Schlaug har två stora idoler: Elvis och Elin. Elvis turnerar han med på pubar och caféer (Elvis’ musik, that is), Elin Wägner hyllar han på en blogg. Där hittade jag följande lilla text som Elin skrev till Karin Larsson:
Se där, Elin och Dante i en smäll. Julkalendern is everywhere! (Nej, jag vet inte varför jag gödslar facit med engelska idag. Men jag tror att jag måste bejaka impulsen.)
Jag skulle kunna rabbla en massa år, anställningar, noveller, böcker och pris samt hur Elin Wägner var med och grundade Röda Korset här – men sådant har ni ju hittat fram till själva under dagen. Såg ni också att hon 1908 anställde en hushållerska –Linnéa – som stannade livet ut hos henne? Fly mig genast en hushållerska så att jag blir invald i Akademien *räkna-räkna* år 2022 eller så!
Nu ska vi ha en vinnare! Eftersom alla skötte sig exemplariskt med ledtrådar, rim och finurligheter och jag ju inte kan nämna alla här, blir det två pris. Håll i hatten! Jag drar ... Aequinoxia och ... Den obildade skåningen! Grattis! Mejla!
Lucka 17 kommer kl. 07 i morgon!
Ja just det. Mistral är en hård, nordlig vind från alperna. Gabriela Mistral är en kvinna som fick Nobelpriset i litteratur 1945 – på förslag av Elin Wägner. (Vilket BéatriceBeaBeata, hakke och Ardy listade ut.)
Haha, jag som trodde att den där mystiska alpvinden på något vis skulle räta ut mysteriet med Giovanni.
Posted by: Gunilla | den 17 december 2008 at 00.12.17
Vänta, hur var det med de 15 äpplena då? En allegori eller hämtade rakt av ur Kvarteret Korpen?
Den där kjolen (och övriga plagg) är verkligen ljuvlig(a)!
Posted by: Gunilla | den 17 december 2008 at 00.18.09
Mistralen tolkade jag annorlunda.
(Tänkte bara på dess tyska namn Föhn)
Min tolkning
Kall vind från Alperna-Nazismen som Elin varnade för.
Posted by: Örjan | den 17 december 2008 at 00.20.52
Och femton äpplen för att hon satt på stol nummer femton, den som Kerstin Ekman numera förvaltar väl. Men det glömmer jag väl snart.
Posted by: Håkan (hakke) | den 17 december 2008 at 00.23.06
AHA, var det så det var med den kyliga alpvinden! Måste förstås i samma andetag erkänna att jag inte hört talas om Gabriela.
Nä, nu måste jag gå och lägga mig i min varma säng, jag fryser för jag har ju inte fått någon hemlisbloggartröja.
Posted by: Görel | den 17 december 2008 at 00.25.43
Julstjärna i guld till Lottens facitskrivande!
Posted by: godiva | den 17 december 2008 at 00.55.42
Förvaltar väl? hon är ju inte där. För övrigt det där med svenska akademien. Invald 2022. Jag synar med sommarprat 2011. ;) vad hände med sommarprat på önskelistan förresten?
Posted by: Jessika | den 17 december 2008 at 01.52.31
»Elin Wägner föddes i Lund på övervåningen av Lunds Privata Elementarskola (nuvarande Spyken) som då låg vid Vårfrugatan, intill stadshäktet.«
Så att man inte föreställer sig att hon föddes i Spykens nuvarande skolbyggnad.
Den där nordanvinden höll på att blåsa mig på fel håll. Jag tänkte Bore och sedan Lund och gick vidare med namnet Borelius en stund innan jag kom på bättre tankar.
Posted by: Agneta | den 17 december 2008 at 01.54.11
Min ungdoms skrivbord var ett mellanting mellan ditt och Elins. Det hade en skåpdörr på baksidan till vänster om bokhylleplanen. För övrigt finns det kvar i sinnevärlden - förflyttat till landet där såväl jag som diverse söner nyttjat det om somrarna.
Posted by: Agneta | den 17 december 2008 at 01.59.16
Toppen, Jessica: "Jag synar med sommarprat 2011."
Då ska jag ladda i drygt två år. Bra, precis lagom.
Ni som inte kan kommentera här: jag har ingen aning om varför. Det är enormt trögt och långsamt för mig också. (Även i hjärnkontoret.) Prova en annan webbläsare -- Firefox strular medan Safari funkar. (Här men aldrig annars, ska tilläggas.)
Posted by: Lotten Bergman | den 17 december 2008 at 05.51.21
Firefox funkar fint för mig!
Posted by: Görel | den 17 december 2008 at 06.33.37
Här morgonjublar jag! :-)
Posted by: aequinoxia | den 17 december 2008 at 07.08.02
Vad intressant att hon skrev ”Mannen Som Inte Går Att Muta” sådär med versaler, för det trodde jag alldeles bestämt var ett modernt påfund (säkert anglosaxiskt också).
Posted by: Översättarhelena | den 17 december 2008 at 08.11.26
Firefox krånglar men i natt gick det plötsligt hur bra som helst. Mysko.
Posted by: Jessika | den 17 december 2008 at 09.47.33
Jo, jag fattade femton, men inte äpplen...
Posted by: Gunilla | den 17 december 2008 at 21.11.35