« Facit till Julkalendern 24 december 2009 | Main | Facit till Julkalendern 1 december 2010 »

den 25 december 2009

Comments

Béatrice Karjalainen

Haha jag gissade ju på hattar tidigt som många andra och här hemma sa jag till sambon idag att det verkar som varenda snubbe fått pris eller gett pris men hur fan får man in Classe i sjön i det och kan man räkna att få en stjärna uppkallad efter sig som pris? Så där sprack det för mig. Tänkte inte utanför hatten. Men ibland är det uppenbara nära sanningen.

Det har varit otroligt roligt att få läsa de DRT-gissningar som presenterats.

Längtar redan till 1 dec 2010.

Béatrice Karjalainen

Glömde ju, det har varit extra roligt i år när jag faktiskt klarat av flera av luckorna både ensam och med hjälp, Betydligt fler än förra året. Lotten borde få betalt för att göra kalendern.

Lotten Bergman

Åh, tack Béatrice, men jag nöjer mig stoiskt med att bli storligen prisbelönt i plommonstopet eller kanske bara få en plats i Akademien.

godiva

Åh, vilken fin tråd! Då kan jag sluta försöka para ihop namnen med olika djur nu ; -)

God Jul!

Ö-helena

Det är faktiskt en mycket bra och tänkvärd tråd! Men för formens skull kan jag väl bara berätta att min röda tråd stämde även på julafton.

Håkan (hakke)

Den röda tråden var alltså ett vältvinnat nystan av ämnen vi nästan listade ut till slut. Men i år mer än någonsion föll bitarna på fler rätta platser med fyndiga DRT-gissningar från Fredrik I och framåt, vilket passade väldigt bra när nu Ö-Helena visade att felgissade HB:are genom åren var en självklar röd tråd.

I gittos fotspår fick vi en mängd rim, och ett annat bestående intryck var de många fyndiga förkortningar som spred sig likt virus med början i luckan med Spears och Madonna. Mitt sista bidrag får därför bli följande lilla sonett.

Det samlas en skara hos Lotten
för att lösa en daglig gåta,
deras mål är förstås att få ståta
i den tröja som ligger i potten.

Man får ofta börja från botten,
det är svårt så man nästan vill gråta,
men med ledtrådars hjälp får man påta
mot en lösning, och snart har man nått den.

Det samlas en tapper skara
som sin stämma i jubel vill höja
ifrån Götet till Sydney och Bredäng

Deras kläder är underbara:
de bär HemlisBloggarTröja,
detta härliga HBT-gäng!

Citronen

Ååå, missade hela slutklämmen och upplösningen på grund av julen. Typiskt. Vill i alla framföra ett STORT tack till Lotten och alla andra för en sömnlös december.

Här kommer min RödaTrådGissning (RTG) i repris...
Vare sig HemlisBloggaren är en FörFattare med KometKarriär, SportStjärna eller ScienceFictionFigur kan RödaTråden vara HimlaKroppar (i plural) AlsoKnownAs "Stjärnor och Planeter" även om PlommonStop verkar vanlig i KommentatorsBåset...

ZKOP

Min julröda tråd;

”Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång”

Från psalm 21, Härlig är jorden

1. Populär musik … välkänd, ofta sjungen psalm
2. (Pelles svans) Historien som inte har nåt slut … Tidevarv komma och försvinna
3. Suzanne Brögger är dansk, Härlig är jorden skrevs av en dansk (Dejlig er jorden). Brögger skrev om hur kärnfamiljen med alla till buds stående medel bör undvikas (Fräls oss ifrån kärleken), sedan ändrade hon sig. Släkten följa släkten …
4. Kristina Lugn skrev Ganska nära himlen som handlade om mamma och pappa, alltså släkten. Dessutom ger Akademin ut Den gamla psalmboken (från 1937)
5. Andhé skrev om farfars rova mm mm (Massor om släkten; mamma, mormor …)
6. Clas Ohlson startade företaget med brodern och ”hade näsa för vad som låg i tiden och alltid var före sin tid med sina idéer”.
7. Det är vackrast när det skymmer. Tidevarv … (Här passar hela psalmen. Härlig är jorden, härlig är guds himmel …)
8. Lotta Lotass, trilogin ”Den svarta solen”, ”Den vita jorden” och ”Den röda himlen”
 (Tar till hela psalmen)
9. Jan Myrdal Släkten följa släktens gång. Say no more.
10. Sagan om det röda äpplet. Det finns en annan saga om ett äpple; Edens lustgård, Adam och Eva, ormen … Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång. Observera tryckfelet som någon hittat! ”Väntar på någon som har gått” som ska vara ”Väntar på någon som har gott”. Väntar på frälsaren.
11. Berglin? Många går … I den texten är det många som går … (släkten följa släktens gång)
12. Biggles är ju uppe i himlen
13. I väntan på Godot Dagarna går i väntan på en herre som aldrig kommer. Adventus betyder ankomst. Advent är väntan på herren.
14. Paul Anka sjunger och ber (pray) … Gå inte!, snälla stanna (Det kanske är tiden han vill stanna? Tidevarv försvinna … eller är det en släkting han vill hålla kvar.)
15. Churchill –Kyrkbacken Dessutom ville han vara med sin mamma, gå bredvid henne.
16. Chaplins Moderna tider.
17. Ray Bradbury skrev om framtiden. (I novellen fanns ord som hade med tid att göra, sekund, mörka nätter, millioner år …) Novellsamling Solens gyllene äpplen
18. Liza Minelli följde i mammans Judy Garlands fotspår (sångröst, teater, alkohol), fick också Oscar liksom båda föräldrarna, och kom från en släkte som stått på scen i 6 generationer. Tala om att släkten följa släkten!
19. Herta Müller (f.1953) Nobeltalet om näsduken handlade mycket om släkten.
20. Anne Holt har skrivit Mea Culpa Syndabekännelse. Presidentens val. Det som aldrig sker (I mitt tycke min svagaste länk, men det går säkert att knöka in på nåt sätt.)
21. Britney och Madonna två generationer, sång och dans. Liknar varandra. Tidevarv komma och försvinna, människosläktet är sig likt.
22. Bodil Malmsten har gått på Konstfack, farfar Carl Malmsten var möbeldesigner.
23. Eric Linklater Det blåser på månen Månad– månvarv – tidevarv …
24. Harry Martinson Vägen till Klockrike och Alf Henriksson kända vers handlar som handlar om att ta vara på vår korta tid på jorden.
Jag såg att häggen blommade,
 det kom en doft av den.

Då gick jag till min älskade
 och sade: Se och känn!

Hon stod vid makaronerna,
 hon sydde på en klut.

Och när hon lyfte blicken 
hade häggen blommat ut.

1.
Härlig är jorden,

härlig är Guds himmel,

skön är själarnas pilgrimsgång.

Genom de fagra 
riken på jorden

gå vi till paradis med sång.2.
Tidevarv komma,

tidevarv försvinna,

släkten följa släktens gång.

Aldrig förstummas

tonen från himlen

i själens glada pilgrimssång.3.
Änglar den sjöngo

först för markens herdar,

skönt från själ till själ det ljöd:

Människa, gläd dig,

Frälsarn är kommen,

frid över jorden Herren bjöd.

Håkan (hakke)

Vilken bra tråd! (Igen.) Nu förstår jag varför vissa blev så glada när en och annan HB visat sig ge namn åt asteroider.

Jessika

Jamen exakt, min drt-tråden resonemanget dog vid Beckett. Upp till dess hade jag precis aaaaallt uträknat.

Dieva

Snälla Lotten, jag tycker faktiskt Fredrik I:s fina tråd "Katten på råttan ..." är värd ett omnämnande. Den tjusigaste lösningen i mitt tycke.

Själv känner jag mig stolt, så nära "rätt" lösning har jag inte varit någon gång hittills. Några år till så ska jag nog greja det.

Anna Toss

Ah, jag fattar faktiskt fortfarande inte den röda tråden, eller hur man skulle ha gissat sig till den. Men det gör inget, I was only in it for the lucks!

Ser fram mot nästa år, och önskar (som många andra) att Lotten borde få nåt mer påtagligt pris för detta kalendrande än paj i himlen. Men nu fick jag en idé! Jag erbjuder mig härmed att ersätta tex den 17 december 2010 med en lunch på valfri tid och plats i Stockholm, när som helst under året. No strings attached, förstås, så svaret den 17 december behöver inte vara Terry Pratchett eller Tom Robbins.

Luna

Anna, tänker du att vi ska adoptera varsitt datum på något vis? Isf vill jag ha 101209. Stockholm är lite avsides för min del så det får bli något som kan levereras via mejl eller post.

DRT kanske är angoragarn hellre än en tråd... lite luddigt, sådär.

Lotten Bergman

Hihi, ni är ju för roliga!

(Jag ska stoppa in ett omnämnande av Fredrik I:s tråd.)

Béatrice Karjalainen

Skulle Lotten med familj svänga uppåt landet, så finns en familj i Boden som gladeligen står för lunch, badäventyr eller varför inte en tur på fortet (eller min alldeles egna guidade tur blad A8-kulisser) i utbyte mot att lucka 2 öppnas 2010.

Håkan (hakke)

Jag är föräldraledi nästa vinter så jag kan adoptrera vilken dag som helst i december (undantaget den 19:e då jag firar min kära och julafton då barnen sliter mig i stycken) och bjuda Lotten på rimstuga med tilltugg och starkvaror.

cruella

Lotten, Lotten, du kan sägas ha instiftat en akademi alldeles själv i och med denna eminenta julkalender som nu firat... är det hela sex år?

Här fattas ju intet av snille och smak! Vi sammanträder flitigt och spirituellt vareviga dag, bittida och sent. Äter och dricker tillsammans gör vi alldeles säkert (tips: Teknikmagasinet har usb-dammsugare för tangentbord!), försummar övriga, värdsligare plikter likaså.

Och hatten är redan på plats. Med sorteringsfunktion och allt.

Ökenråttan

Den helige Andhé, dvs Stefan A., lucka 5, har även fått Fredrika Bremerförbundets pris för bästa jämställdhetsskrivande. (Det hette inte exakt så, men something to that effect.)

Ökenråttan

Och mitt bidrag till tråden mellan Lugn och Andhé var att Lugns präst till morfar och Andhés rilischösa mormor var viktiga figurer för respektive barnbarn. Varsin gudlig morförälder knyter ihop dom, alltså.

luna

Nu har jag monterat 2010 års kalender i fliofaxen och noterat att den nionde december är min lotten-dag. På det religiösa temat;

Lottendag, ett ögonblick i sänder...

Lotten Bergman

Lottendagarna gör mig alldeles luddig i hjärtetrakten.

The comments to this entry are closed.

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.