« Facit till Julkalendern 22 december 2009 | Main | Facit till Julkalendern 24 december 2009 »

den 24 december 2009

Comments

Ö-helena

Och jag som var säker på att "Ljungan" syftade på Linklaters egen The Prince in the Heather och "Eugene" på Eugene O'Neills A Moon for the Misbegotten. (Som han visserligen inte var särskilt ung när han skrev, men konstigare saker har ju hänt i julkalendrar.)

Griskindspatrik

va helvete, den där har jag ju precis lånat nåt av, nämligen det blåser på månen som min pappa tjatar om, och som jag har läst, men för länge länge sen, ska läsa för min son tänkte jag, varför kunde jag inte varit snabbare

Griskindspatrik

just det, holyfield, inte tyson, tyson bet, kanske

Yvonne

Jahaaaa. Jag har för mig att jag läste den här när jag var en nioåring. För 35 år sen. Det är nog därför jag inte kommer ihåg den. God jul!

Sanna

Ingen aning vem denne mannen är. Vilken tur. Då behöver jag inte känna mig blåst på julafton.

Håkan (hakke)

Ah, jag var också nio år för just precis 35 år sedan. Det borde i sin tur innebära att jag nästa år blir lika gammal som LottenPotten, men hur jag än skyndar kommer jag visst aldrig ikapp denna intellektuella gigant och kalendergeneral.

Luna

Tackar ödmjukast för pris - fast det var både dunkelt tänkt och sagt vid lunch.

Särbon är mycket intresserad av månlandningar. Förlåt, jag måste nog förstärka det påståendet en aning - särbon är ett patologiskt rymdfreak. På den nivån att han reser till Florida och firar Apollo 11 då och då. I somras träffade han just Buzz och jag tror bestämt att autograf- och handskakssamlingen inkluderar alla sex eller om det nu var åtta som klivit ner på månen. Jag fick i alla fall ros för att jag kopplade till Cernan som är en av de diskretare i gänget, han blev visst varken alkis eller galen. Sedan blev det ris för att Aldrin har rötterna i Värmland. Det är Cat Stevens som kommer från Ljungandalen. Sant!

Sådant håller särbon på med. Jag väntar på årets sista HB.

Anna Toss

Jag är så stolt att du har med det där omslaget! Den är nämligen så att min mamma läste den för mig, och kanske hade hon läst den själv som ung, och vi älskade den så mycket och så fanns det ingen vettig svensk version att få tag på längre! (Detta var när jag var 10-11, på sjuttitalet alltså). Och då bestämde min mamma sig för att ge ut den med Kamratposten (där hon jobbade) som förlag istället! Och bad Fibben Hald att illustrera samt rita ett prima fint omslag, vilket han gjorde.

Sen har jag läst den minst fem gånger för mina barn, och vi grät floder varje gång när Guldpuman, ja ni vet.

Anna Toss

Och PS Buzz Aldrins mamma hette faktiskt Månen, galet va? Marion Moon - himla snyggt namn faktiskt, jag skulle gärna ha det själv.

Luna

Och jag har såklart läst och glömt boken för tjugofem år sedan. Men jag minns att jag gillade idén med det där blåsandet som ställer till det i människors hjärtan. Det är en fin bild fortfarande, jag tror jag måste leta fram den igen.

Luna

Haha, nu ringer särbon och avslöjar årets julklapp i förväg precis som HUI - han får en signerad bok av Alan Bean av sin familj.

VSB.

Örjan

Dina
Underbart och trevligt namn.
Min farmors namn , dock förkortat från
Au(Dina)

Béatrice Karjalainen

Nämen så skönt jag kunde inte ens när facit kommit.

Görel

Aha, var det dom! Jag älskade boken som liten men lyckades inte få mina barn att gilla den. Samma sak med andra av mina gamla favoriter, men de/vi hittade nya i stället.

Det där med kopplingen Ljungberg-Linklater känns liiite krystad, men det är kanske så att jag inte fattar den helt enkelt.

TACK snälla plommonstopet! Hörde du att jag satt och frös i Malmstenfåtöljen?

Agneta

En kort sekund under de få stunder jag hade tid att ägna dagens lucka, så snuddade tanken vid »Det blåser på månen«, men jag fullföljde inte.

Mitt ex inhandlade jag som tjugoåring. Den är utgiven 1960 av Vingförlaget (KF med flera) och illustrerad av Nicolas Bentley. Jag läste den inte som barn utan först i tjugoårsåldern, sedan har jag högläst den för åtminstone några av barnen. Snart är det barnbarnets tur att få höra den.

Har ännu en bok av Linklater: »Trolleri med gamla ben« i en utgåva från 1951. En häftad sprättbok är det. Den läste jag någon gång under uppväxten eftersom den fanns i föräldrarnas hyllor och kanske är det dags för en omläsning, för jag minns inte så mycket av den.

Dieva

Jag vet inte om jag ens vågar erkänna det men jag har faktiskt aldrig läst "Det blåser på månen".

Jag har ett minne av att den gick som radioföljetong när jag var barn men det var nog bara ett och annat avsnitt som jag hörde.

Lotten Bergman

Det där med kopplingen Ljungberg-Linklater känns liiite krystad ...

Men Görel, men Görel (jag hoppar och skuttar och gestikulerar), det är inte jag som har kommit på att Linklater betyder Ljungberg -- det är verkligen så! På riktigt! ("Ljung" har även en koppling till "lingon".)


klätt subst. ~en ~ar
ORDLED: klätt-en, liten bergstopp ⟨provins.⟩

Jag loooovar att jag inte har hittat på det, detta är språkhistoria när den är som bäst. (Min språkhistorielärare var däremot inte bäst. Men kär i lärarinnan i danska. Nord. spr. i Lund var en kufisk institution.)

Dina

Först nu har jag kunnat sätta mig vid datorn och vilken trevlig överaskning! Blir så glad så glad. TACK!

Tyckte också mycket om boken. Läste den sist för kanske en 30 år sedan. Kommer ihåg hur exalterad jag blev när jag såg en annons om den, antagligen i Kamratposten som jag prenumererade på, för tills dess hade jag trott att jag var den enda Dina i världen. (Först mycket senare fick jag nys på sångerskan, men hon stavar med ´h´så det gillas inte tycker jag.) Självklart köpte jag boken på studs och läste den många gånger. Att jag inte kom ihåg den igår måste som sagt vara för att det var minst 30 år sedan sist. Skall genast läsa om den, om den fortfarande finns kvar i bokhyllan hos mina föräldrar.

Cecilia N

Nej, vi har inte träffats än, åtminstone inte öga mot öga rent fysisikt.
Men jag hör till den (lilla?) skara som inte tycker om Det blåser på månen.
Den bar mig emot hela tiden jag läste den och antagligen läste jag inte ut den.

Man packar inte väskor på det sätt som systrarna gör.

Fredrik I

Jag vill bara nämna att jag kom på något som jag tyckte var väldigt smart i onsdags. Strax efter min sista kommentar stängde jag av datorn, och tåget rullade in till Sundsvall, över älven Ljungan, som har sitt utlopp just söder om staden. Därefter fick jag skjuts till min barndoms kvarter och passerade Högomsfälten.

Ljungan! Heliga fält! utropade jag upprymd, och tänkte att författaren måste vara från Sundsvall. Lars Ahlin, kanske? Jag brann av kalenderiver, men artigheten bjöd att jag inte kunde gå ifrån ifrån för att gissa under resten av dagen.

Nu gjorde det kanske inte så mykcet eftersom det var fel, men jag tycker att det var en bra ansats. Om än fel.

crrly

Lustigt att E-L gissade på Röde orm.


Neej... Jag har faktiskt inte läst Det blåser på månen. Oklart varför, för jag har ju helt klart hört titeln. Men nej. Det får jag ju ta igen nu.

Verify your Comment

Previewing your Comment

This is only a preview. Your comment has not yet been posted.

Working...
Your comment could not be posted. Error type:
Your comment has been posted. Post another comment

The letters and numbers you entered did not match the image. Please try again.

As a final step before posting your comment, enter the letters and numbers you see in the image below. This prevents automated programs from posting comments.

Having trouble reading this image? View an alternate.

Working...

Post a comment

Your Information

(Name and email address are required. Email address will not be displayed with the comment.)

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.