« Facit till Julkalendern 17 december 2010 | Main | Facit till Julkalendern 19 december 2010 »

den 19 december 2010

Comments

Luna

Dra en vinare ur hatten? Pja, varför inte.

Luslina

Puh, sån tur! Jag skickade min man till sängs med HB två minuter i midnatt och har sedan dess suttit och stressknaprat pepparkakor - funderande på möjligheten att min tvärsäkra gissning kunde vara fel. Nu är ordningen återställd och han sover antagligen med rätt bok tvärs över näsan. Godnatt.

Béatrice Karjalainen

Vilken tur att Lotten bara tog upp den diskreta delen av mitt nattliga svammel som typ innehöll hälften av allt han publicerade. Var på väg att maila Lotten och be om ursäkt för att jag nästan skrek det rakt ut så där mitt i natten. Men jag hade faktiskt slagit ihop datorn och lagt bort den och pang så kom svaret till mig dock utan grodspelande och Usher i lurarna.

Grattis Godiva till en välförtjänt tröja!

Simpsonsavsnittet av The Raven är för övrigt riktigt roligt.

Plastfarfar

YES!! YAIIII! Ännu ett rätt. (Det andra för i år, men ändå)

Men visst har han kalendrats förut?

godiva

Yippiikaeeeeeeyh! Det lönar sig att vara nattuggla!

Åh, vilken sympatisk sport det här, säger en som inte tog den här luckan förrän långt över fem i tolv och enbart tack vare båsipporna/ne!

(över/efter fem i tolv?)

Lotten Bergman

Tycker ni att Godiva är en vinare eller ska jag rätta till vinnare?

Lotten Bergman

Plastfarfar: Om Poe har varit hemlisbloggare förut, så har jag förträngt det. Men har han varit det, så beror det väl på att författarna börjar ta slut nu?

(Skoja ba.)

OBS: Man får vara HB hur många gånger som helst. Bafatt det är jag som gör reglerna.

godiva

Glöggare i så fall, men det rimmar ju inte på... eh. Det var inget.

godiva

Sa jag hurra!!?

godiva

Och tack för Simpsonlänken!

Spam & gonatt!

Anna SF-T

Glöggare rimmar på blöggare. Om det var till någon hjälp.

Dammråttan

Inte en siffra rätt, men så gav jag ju inte luckan många knop i går heller. Att jobba lördag på Systembolaget i juletider med förkylning i kroppen, tar ut sin rätt. Kanske, kanske att man har mer tid idag. En av sönerna ska på två kalas och dottern vill åka pulka. Vila in måndagen var det...

Görel

Alltså jag vet inte vad jag ska säga -- jag som läste ALLT han skrev på sjuttitalet. Hur kunde jag bomma detta? Jag får skylla på att 1) det var hemskt länge sen jag läste honom och kommer väl inte ihåg så mycket, 2) på den tiden var det inga som var svartklädda eller gothiska (så ringde ingen klocka hos mig).

Men det kanske är ett tecken på att jag ska ägna julen åt lite omläsning. Ska nog slänga in lite Ray Bradbury också för fala tiders skull.

PK

Jag tror att jag gissar på Allan Parson idag. Och garderar med mr Brown.

Citronen

Som sagt. Min HB var (och är) Maria Ernestam med debutromanenen "Caipirinha med döden". Jag vihåller fortfarande att den till fullo stämmer in med lucka 18 ...

"Jag släppte in honom när han bad om det och hade faktiskt ingen tanke på att jag hade kunnat stänga dörren och be honom dra, ja varför inte åt helvete.
Döden vandrade högst påtagligt in genom dörren, drog av sig klädnaden och slog sig ner i mitt vardagsrum utan att ta av sig skorna. Stolen han valde vid sitt första besök var ju också både inbjudande och bekväm, en nersutten, klarblå samvetsfåtölj från andra sidan seklet som aldrig har misslyckats med att få besökare att känna sig som hemma. Naturligtvis fick det konsekvenser för mig, och för honom med för den delen. Man flyttar inte in i någons sammetsfåtölj utan att det påverkar."

Say no more. Nudge, nudge.

Å förresten så stämde det rätt bra med Thérèse Raquin av Émile Zola också ... Textanalys:

"I slutet tror sig Thérèse se Camille. Hon inbillar sig se honom sittandes på en stol (säkert en samvetsfåtölj!) framför sig.
Laurent drömmer mardrömmar om att Camille ligger undersängen i väntan på att utkräva hämnd. Han föreställer sig att katten är Camille."

I rest my case.

PK

Fast jag gissar ju på dagens lucka, nr 19. Och dom senaste ledtrådarna leder mej i riktning mot Kalles Klätterträd, och en som har klättrat i träd är Orlando Bloom. Blommor är ju som bekant egentligen små träd och träd är ju det som Kalle planterade med uppfinningen han fantiserade ihop där uppe i sitt träd så rätt svar blir då Tarzan.

Malinka

Sedär, tänk om jag hade litat lite bättre på mig själv! Fast jag skyller på A.S. Byatt, som hoppade in i mitt huvud sådär att jag inte kunde separera henne från den amerikanska pojken (som jag har i bokhyllan men inte hunnit läsa).

Ö-helena

Om man googlar "Lottens julkalender", så är den här sajten den första träffen, inte själva kalendern. Vad jag kan se finns det ingen länk härifrån till kalendern förutom den lilla till nästa lucka längst ner i dagens facit. Det kanske skulle vara bra att ha en länk på en prominent plats?

ZKOP

Vid första genomläsningen kom jag att tänka på slutet av romanen Upptäckten av himlen av Harry Mulisch. Där flyger en korp in genom fönstret o s v Men det var i Rom. Mulisch har alltså som många andra använt sig av Poes dikt.

Jag ville inte avslöja att det var en korp. Eftersom det i kalendertexten talades om Aten skrev jag att det inte var en Minervauggla, den uggla som var en av Pallas Athenas attribut (avbildades på hennes sköld). Då visste jag inte att Poe först hade skrivit om en uggla – vilket hade varit ett naturligt artval eftersom fågeln flög in och satte sig på en byst av Pallas Athena.

Ökenråttan

Att missa Poe - vilken skam! Sammeten borde ju i alla fall ha lett mej på rätt stråt. Snyft!

ZKOP

Rättelse. Pallas Athena avbildas ofta tillsammans med en uggla, dock inte på skölden.

(Minerva är Pallas Athenas motsvarighet i romersk mytologi.)

Lotten Bergman

Jag tycker hemskt mycket om era förklaringar här -- både ni som lämnade korrekta ledtrådar och tvärtom!

Ö-helena: nu finns det en liten diskret lotten.se-länk längst upp till vänster!

The comments to this entry are closed.

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.