« Facit till Julkalendern 20 december 2010 | Main | Facit till Julkalendern 22 december 2010 »

den 22 december 2010

Comments

godiva

Yessss!

(tror att vi HAR lektyr för ända fram till nästa år!)

Niklas

Äntligen! Som jag har väntat. Och på en lucka som jag kunde.

Pysseliten

Yepp, vi kunde idag. Premiär för nattlig facitläsning noteras.

Lotten Bergman

Då sitter ni väl uppe till nästa lucka också, gänget?

Håkan (hakke)

Det är nu dan före dan före dopparedan så jag hoppas båset inte misstycker om jag redan nu avslöjar DRT. Jo, för jag tror faktiskt att jag vet. (Jag ville vara ett geni, men kanske är jag bara en vanlig knöl.)

Det bör inte komma som någon överraskning för båset att årets röda tråd är Orlando Bloom (OBS: bara Orlando själv, utan inblandning av Skebokvarnsvägen). Bevisningen följer dock inte helt de av leo*****a utlagda ledtrådarna. Se här några axplock:

1 december var det Oscar Wilde som var HB. Som ni hört spelade OB en liten roll i filmen om honom, men vad som kanske är mindre känt är att Oscar Wilde är en av de många figurer som syns i den fullpackade hissen i reklamfilmen för "Major Tabasco" där OB agerar hisspojke i gyllene uniform med axelklaffar och yttrar de bevingade orden "All you need is some major tabasco".

7 december var det Bröderna Gärdestad, inte minst låten "Eiffeltornet". Nu har OB förvisso spelat Paris i filmen om Troja, men till yttermera visso påstår Wikipedia att Kenneth Gärdestad hade Virginia Woolfs bok "Orlando" som sin främsta inspirationskälla.

8 december var det Albert Einstein. I den hyfsat självbiografiska tv-filmen "Extras" har OB döpt en av scenerna till "Relativity frequenza" (trots att hans medverkan var relativt ofrekvent).

9 december var det Katarina Mazetti, som bl.a. skrivit boken "Mitt liv som pingvin". Den egenhändigt skrivna monolog som OB framförde vid sin skolavslutning på Fine Arts College, Hampstead, hade den närliggande titeln "Jag, en sjöko".

13 december var det Albert Hofmann, upptäckarena av LSD. När OB fick frågan under arbetet med den andra filmen om piraterna i Karibien fick frågan hur han orkade spela in så många filmer på så kort tid svarade han "Lucky speed dating", vilket har tolkats som en vink om att han använde LSD. Något som dock aldrig har bekräftats.

16 december var det Isaac Asimov. Kopplingen här kommer från en dispyt där Johnny Depp antydde att OB kanske behövde lära sig "spetsa öronen" igen, varpå OB svarade: "Passa dig så jag inte ger dig en smäll som skickar dig tillbaks till CCCP", vilket ju var landet som Isaac Asimov föddes i.

17 december var det Ulf Stark. Vad som framgår mycket tydligt i texten utan att det direkt nämns är att Ulf funderade starkt på att låta mamman titta på alla filmer med OB i någon roll innan han ångrade sig och valde Fred Astaire. Lyckligtvis får vi säga eftersom OB föddes vid samma tid som filmen utspelar sig.

18 december hade vi Edgar Allan Poe, som faktiskt nämns vid namn i monologen "Jag, en sjöko" som jag skrev om i anslutning till 9 december.

19 december var det Theodor Kallifatides, mannen som för tredje gången annonserade att han nu tänkte sluta skriva böcker år 2008, samma år som Ed Sullivan välkomnade OB och de andra piraterna till sin show för tredje gången.

Igår hade vi så Erica Jong som HB med sitt mest kända verk "Rädd att flyga". I sin först reklamfilm (för japanskt smink av märket Shiseido) säger OB: "Vackra pojke, våga sminka dig, var inte rädd att flyga!".

Ergo: DRT är OB!

Béatrice Karjalainen

Tjoho jag kunde jag kunde! Fast jag har inte fått in Cary Grant i ekvationen ännu.

Håkan (hakke)

(Tycker ni att min teori undviker vissa datum så är det faktiskt tillåtet att ha luckor i en julkalender.)

Luna

Den där teatern heter alltså Bitter... bittersnippan! Och den var bra, fast kanske snällare än namnet antyder.

Håkan (hakke)

(Översättarhelena har förresten hjälpt till; detta borgar för att DRT-teorin är vattentät.)

Lotten Bergman

Lysande, hakke! Jag ser allt!

Sanna

Jag har aldrig hört talas om Erica. *går och gömmer mig*

Fredrik I

@Béatrice: Scrolla ner till "Movie references".
http://snpp.com/episodes/2F08.html

Du kanske kommer ihåg en scen då Marge jagas av ett besprutningsplan, precis som Cary Grant i en klassisk scen av Hitchcock från filmen North by Northwest.

HeMo/Messerschmitt/Numera även Vän av ordning

Jag skäms lite över att jag i min totala oskuld och oerfarenhet trodde att det växte hår mellan tänderna i Erica Jongs mans mun. Funderade lite på hur det kunde se ut.

Ö-helena

Heja Hakke!

Ökenråttan

Vår älskade dotter hette Erika, så det är ett namn som vi kan allt om. Därav min ljungdoftsledtråd.

Familjen Ericacea har många Ericor: Erica arborea t. ex. Det finns t.o.m. en Erica erigena - passar sällsynt väl in i går. Förnamnet Erica - Ljung ger även referens till Jong. Ljung och Jong tautologerar, i alla fall om man säjer det på skånska, eller hur?

Sylvia Plath hette Erika som andranamn och skrev en dikt om det som heter My name is heather, om nån minns.

Ledtråden att Jong växte upp som man är elegant. Hon hette Mann som flicka!

Lille Makens äventyr med Jong får han själv berätta om!

Örjan

Även Aldous Huxley skrev tydligen om en blixtlås-försedd kvinna i "Sköna nya värld".
Huvudpersonen i Jongs bok hette Isadora Zelda White ... .... .

Lotten Bergman

Vad intressant -- någon blixtlåsförsedd kvinna minns jag inte alls från Huxley!

Isadora Duncans livsöde som du nämnde, Örjan, är fascinerande. Tänk om det hade hänt idag.

The comments to this entry are closed.

Gissa bloggarens identitet!

  • Gissa i kommentarerna! Jag härmar olika skribenter varje dag. Någon svår, någon lätt. Någon död, någon levande. Väldigt många finlurliga. Och finurliga. Välkommen att gissa vems blogg du kikar in i genom att skriva en kommentar! En person per dag vinner något utan att det kostar annat än tankemöda.